Hlavní obsah

Česká pošta zůstane státním podnikem, ujistili Sobotka s Chovancem

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda nedopustí privatizaci České pošty a místo toho ji začne finančně podporovat, shodli se v úterý premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD) během bilanční cesty premiéra na Chovancův resort. Další peníze by měla vláda vyčlenit také na platy policistů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Česká pošta by měla i nadále zůstat státním podnikem, vláda nepočítá s jakoukoli privatizací,“ ujistil premiér na tiskové konferenci, která se konala přímo vedle obslužných pokladen na poště v pražské Jindřišské ulici.

Zároveň chce zachovat všechny pobočky pošty, k čemuž bude potřeba finanční podpory ze strany státu. Podle Chovance by byla optimální miliarda ročně, ale bude potřeba ještě výslednou částku probrat s ministrem financí.

Ministr vnitra, pod jehož gesci Česká pošta spadá, zároveň upozornil, že bude chtít po poště, aby zkvalitnila své služby a hledala nové výzvy. Služby pošty by se měly podle obou státníků modernizovat, v budoucnu počítají s tendrem na bankovní služby a součástí novinek by mělo být i rozšíření otevírací doby pošt.

Policisté dostanou přidáno

Sobotka s Chovancem se bavili také o policii. Oba se shodli na tom, že by její novým prioritním cílem měl být boj s drobnou kriminalitou. Na podzim proto chtějí debatovat o změně zákona o městských policiích, tak aby se vyjasnily kompetence městské a státní policie.

Zároveň chce vláda přidat policistům. Začít by se mělo v příštím roce, finalizaci navýšení platů předpokládá Sobotka v roce 2016. Přesná čísla zatím Sobotka nesdělil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám