Hlavní obsah

Česká knihkupectví nabízejí nacistickou propagandu proti Židům mezi tituly pro děti

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V několika českých knihkupectvích je v kategorii titulů pro děti k dostání knížka Jedovatá houba z roku 1938. Jedná se o nacistickou protižidovskou propagandu. Autor například dětem radí, že Židy poznají podle odporného nasládlého zápachu.

Foto: Megaknihy.cz

Kniha Jedovatá houba.

Článek

Knihu Ernsta Hiemera s názvem Jedovatá houba (v originále Der Giftpilz) vydalo nakladatelství Guidemedia etc. Stojí necelé tři stovky a je zařazena mezi literaturu pro děti. V popisu knihy stojí, že se jedná o ilustrovanou dětskou knihu, která je klasickým antisemitským dílem německé nacionálně socialistické osvěty.

Knihu vydal v roce 1938 ve svém nakladatelství Der Stürmer jeden z nejaktivnějších kritiků Židů své doby, Julius Streicher.

Foto: Náš Směr

„Kniha ležérní formou dětem například radí, jak poznat Žida: podle odporného, nasládlého zápachu, anebo dle pohledu, který je číhavý a bodavý. Už na očích mu člověk okamžitě pozná, že je to špatný a prolhaný člověk,“ stojí v popisu dětské knížky, jejímuž autorovi bylo po válce v Německu doživotně zakázáno působit jako učitel.

Vražda, zlodějna, lhaní

„Nesmlouvavě autor zkomponoval taktéž básně, kterými zakončuje každou jednotlivou kapitolu. Vražda, zlodějna a lhaní, krádež, podvod, švindlování; To vše Žid může, to vše Žid smí, i židovské dítě dobře ví, že v talmudu psáno je, co Žid nenávidí a miluje, jak má smýšlet a jak má žít, v Talmudu se dozví Žid,“ uvádí nakladatelství a jednu takovou básničku rovnou cituje.

Foto: Knihy ABZ

Popisek zároveň podotýká, že Jedovatá houba byla nacisty přijímána různě. Vedení strany ji vychvalovalo, zatímco některé špičky SS ji klasifikovaly jako mládež ohrožující. Podle nakladatelství může být z dnešního hlediska považována za učebnicový příklad protižidovské agitace.

Foto: Nejlevnější knihy

Česká knižní distribuce nabízí i další tituly nakladatelství Guidemedia etc, které jsou namířeny proti Židům, například Golem – metla Čechů nebo soubor protižidovských výroků přisuzovaných význačným osobám české literatury s názvem Co řekli naši velikáni o Židech. Prodává také program NSDAP či spisky nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Foto: Zboží.cz

Případem se zabýváme, tvrdí policie

Na knihu upozornil na Twitteru zahraniční zpravodaj na Blízkém východě Jakub Szántó. „Českem se šíří další nacistické škváry a internetové obchody jsou neschopné odlišit, co prodávat a čím se naopak podílejí na porušování zákona. Pevně doufám, že Policie ČR ví a bude urychleně konat,“ uvedl Szántó.

Foto: Megaknihy.cz

Kniha Jedovatá houba.

Policie uvedla, že knihu Jedovatá houba bude řešit. „O případu víme a v obecné rovině můžeme potvrdit, že se jím zabýváme,“ napsala.

Knihu na Twitteru komentoval i šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „Strašné. Doufám, že s nimi příslušné orgány okamžitě zatočí,” napsal.

Není to poprvé, kdy se v Česku dají sehnat předměty nacistické propagandy. Před třemi lety například vzbudilo rozruch vydavatelství Naše vojsko, když vyšlo najevo, že prodává trička a hrnky s Hitlerovou podobiznou. Nakladatelství to hájilo s tím, že se jedná o sběratelskou edici.

Německý obchod nabízel pivo s neonacistickou symbolikou

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám