Hlavní obsah

Češi věří spíše ústavním činitelům než jejich institucím

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičně se těší nejvyšší důvěře mezi ústavními institucemi a činiteli prezident Václav Klaus, kterému věří 63 procent lidí. Průzkum mimo jiné poukázal na to, že Češi spíše věří představitelům ústavních institucí než úřadům samotným. Výjimkou je jen Ústavní soud.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Například předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS) vyjádřilo důvěru 42 procent respondentů, naproti tomu členům jeho kabinetu to už bylo jen 32 procent.

Poměrně slušné podpoře se těší i šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), které důvěřuje 41 procent dotázaných. Zato v dolní komoru má důvěru už jen 28 procent.

Nový předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si po pár týdnech ve funkci vysloužil důvěru u 40 procent lidí. Senátu samotnému věří už jen 31 procent respondentů. Nutno dodat, že institut Senátu si z dlouhodobého hlediska polepšil, dosud totiž měla zpravidla více důvěry Sněmovna než horní komora.

Z nejvyšších ústavních činitelů si ovšem po Klausovi vede nejlépe předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, věří mu 55 procent lidí, v Ústavní soud pak dokonce ještě o jeden procentní bod více.

Reklama

Výběr článků

Načítám