Hlavní obsah

Češi trpí osamělostí. Utíkají na sociální sítě

Právo, Jindřich Ginter

Mezi lidmi roste pocit osamění. Pandemie a nucená karanténa to silně umocňují. A nepomáhá ani to, že se lidé mohou spojit a společně komunikovat alespoň přes internet a sociální sítě. Podle studie McKinsey & Company tráví Češi v průměru na sociálních sítích už 159 minut denně, meziročně o deset procent více.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

S očima na obrazovkách počítačů nebo mobilů takto trávíme stále víc času, je to ale jen chabá náhrada. Jak potvrdil průzkum společnosti Kaspersky, pocity osamění jsou u Čechů nejsilnější ve chvílích, kdy se nemůžou osobně vidět se svými blízkými a přáteli. V průzkumu to uvedlo 59 procent respondentů.

Sedm z deseti lidí je přesvědčeno, že technologie osobní setkání nenahradí

Sedm z deseti dotázaných je zároveň přesvědčeno, že žádná technologie nenahradí osobní setkání s přáteli a rodinou. Jenže když není jiná možnost, tak je to alespoň nějaký kontakt.

Téměř rok v uzávěře

Skoro polovina Čechů (45 procent) tak podle Kaspersky tráví za pandemie víc času používáním různých komunikačních technologií a u 80 procent jsou to paradoxně právě tyto prostředky, které jim pomáhají pocit osamění alespoň tlumit.

Co dělat, pokud se ve vztahu cítíte osaměle

Vztahy a sex

Člověk je zvíře společenské, takže není divu, že se na psychice stále viditelněji projevují restrikce proti šíření nového koronaviru. Zanedlouho to bude rok, co i česká vláda poprvé přistoupila k uzavírání ekonomiky a škol.

Úřady a firmy se od té doby naučily využívat co nejvíc práci z domova. Dříve po tom kdekdo toužil, ale dnes toho má nezřídka plné zuby. Při práci z domova trpí podle průzkumu společnosti Welcome to the Jungle přes 60 procent zaměstnanců odtržením od kolektivu a 89 procent nemá přehled o tom, co ostatní dělají.

Osamělostí trpí nejčastěji lidé, kteří žijí s přítelem nebo spolubydlícím

Průzkum Kaspersky navíc ukázal, že osamělostí trpí nejčastěji lidé, kteří žijí ve společné domácnosti s přítelem nebo spolubydlícím (67 procent).

„Často se na mě obracejí klienti s tím, že jim najednou vadí na partnerovi věci, které jim dříve nevadily nebo si jich ani nevšimli. A zvažují, zda se mají rozejít, nebo to překonat,“ potvrzuje psycholožka Veronika Pavlisková z online poradny Mojra.cz. Častěji se také setkává s různými formami agrese ve vztazích.

Pandemii snášejí lidé o dost hůř než na jaře

Koronavirus

Lidé, kteří jsou sami, se naopak obvykle snaží využít tento čas k seberozvoji, všímá si psycholožka. „Během první vlny jsem také řešila strach vycházet vůbec z domu, ale od jara jsem již takový případ nezaznamenala,“ dodala.

Negativní dopad na psychiku lidí a jejich vztahy podle Pavliskové je logický, protože lidé jsou najednou nuceni trávit více času spolu, přišli o své běžné způsoby trávení volného času a někdy to vše je navíc doprovázeno existenčními problémy. „Je možné, že za pár let se v psychologii objeví nový odborný termín: sekundární covidové psychické trauma,“ poznamenala psycholožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám