Hlavní obsah

Češi Senát ignorují, zájem o volební finále je mizivý

Druhé kolo senátních voleb provázel velký nezájem voličů. Úderem 22.00 se v pátek uzavřely volební místnosti a podle odhadů volebních komisařů přišlo vhodit hlasovací lístek do urny méně než desetina voličů. Účast je tak mírně nižší než na začátku finále senátních voleb před dvěma lety.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Druhé kolo senátních voleb voliče příliš nezajímalo.

Článek

V porovnání s minulým pátkem, kdy se konalo první kolo senátních voleb spolu s krajskými volbami, je zatím zájem zhruba poloviční. Výjimečně se v pátek účast dostala k 15 procentům, třeba v Praze 6 a také v Telči a Dačicích, které jsou ale domovskými městy kandidátů.

"Volební účast se dnes zatím pohybuje pouze v jednotkách procent," řekla Ľubica Koláčková z olomouckého krajského úřadu. Pod deseti procenty byl většinou zájem voličů také ve středočeských volebních obvodech. V Mělníku hlasovalo necelých osm procent, na Berounsku přišlo podle Kamila Choce z berounské radnice k volebním urnám přes devět procent voličů.

Víc než jedenáctiprocentní účast zatím registrují v Kutné Hoře. Odhadem kolem deseti procent se účast pohybuje na Novojičínsku, Bruntálsku a Opavsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé se k volebním urnám nehrnuli ani v Praze.

Lidé se k urnám nehrnou ani na Mostecku, kde o jejich přízeň usilují ve druhém kole senátních voleb oblíbená lékařka a obhájkyně postu Alena Dernerová (Severočeši.cz) a hokejová legenda Jiří Šlégr (ČSSD). Účast se pohybuje kolem deseti procent.

Ve volebním obvodu Plzeň-město všechny oslovené okrsky hodnotí zájem o druhé kolo senátních voleb jako velmi slabý. Sobota bývá vždycky horší než první den, upozornili.

Zájem byl jen v Praze

Méně než desetina voličů se dostavila k urnám třeba i v pardubické Základní škole bratranců Veverkových, kam přišlo 59 z 805 oprávněných voličů. V Ústí nad Orlicí činila volební účast 8,47 procenta. Na Liberecku tak malý zájem nikdo z volebních komisí nepamatuje.

V pražských volebních obvodech účast přesahuje celostátní průměr. V Praze 6 dosahovala po necelých šesti hodinách hlasování asi 16 procent. V Praze 11 to bylo kolem 11,5 procenta, v desáté městské části o dvě desetiny procenta víc.

Na jihu Čech hlasovalo víc lidí ve městech, kde kandidáti působí jako starostové. V Hluboké nad Vltavou tak někde přišla i čtvrtina voličů, v Mladé Vožici už 30 procent místních. V dalších městech je ale účast jen sedmi- nebo osmiprocentní.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Čechy volby příliš nezajímají, první den odvolila podle odhadů zhruba pětina voličů.

Podobná situace je na Vysočině. Šest procent voličů zatím přišlo do volební místnosti na radnici v Polné, v domovských městech kandidátů Telči to bylo někde i 15 procent a Dačicích víc než 13 procent. V Jičíně, kde kandiduje místní starosta, hlasovalo kolem 12 procent voličů.

Na jihu Moravy se účast mírně přehoupla přes deset procent jen v hodonínském obvodu, naopak v obvodu, do něhož spadá část Brna a část okresu Brno-venkov, dosáhla zatím zhruba 7,2 procenta. Podobně v Kroměříži v části Trávník hlasovalo podle člena tamní komise asi 14 procent voličů, v Morkovicích zhruba 6,5 procenta.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mezi voliči převažovali spíše senioři.

V sobotu mohou jít lidé volit mezi 08:00 a 14:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám