Hlavní obsah

Češi oceňují drobné podnikatele, politici nejsou užiteční

PRAHA

Česká veřejnost považuje za nejužitečnější pro společnost drobné podnikatele, jako jsou elektrikáři, švadleny nebo topenáři. Nejmenší sympatie naopak chová k vysoce postaveným politikům. Vyplývá to z říjnové analýzy Centra pro výzkum veřejného mínění. Zhruba dvě třetiny Čechů a Češek považuje vysoce postavené politiky za nesympatické.

Foto: Jan Močarník

Mikulůvka

Článek

Více než pětina národa je pak hodnotí dokonce jako hodně nesympatické. Jen každý stý občan či občanka je má naopak za "hodně sympatické". Za škodlivé označily čelní politiky skoro tři pětiny lidí. Podle zhruba 18 procent dotázaných čelní politici společnosti škodí dokonce významně.

Naopak více než čtvrtina Čechů a Češek si hodně oblíbila drobné soukromníky, jako jsou elektrikáři, švadleny či topenáři. Třetina oslovených si myslí, že jejich přínos pro společnost je významný. Za užitečné je ale označuje devět z deseti respondentů. Čechům jsou sympatičtí také majitelé malých obchodů, soukromí lékaři a dopravci i vlastníci restaurací a barů.

Neoblíbení jsou velcí podnikatelé

Více než pětině dotázaných jsou hodně nesympatičtí i příslušníci šlechtických rodů. Veřejnost je navíc považuje za nejméně užitečné. Velkou náklonnost občanů si nezískali ani cizí vlastníci velkých podniků a vyšší úředníci. Úředníci na vysokých postech společnosti škodí podle zhruba poloviny lidí, zahraniční vlastníci velkých firem jsou škodliví podle více než dvou pětin dotázaných.

Ani velcí podnikatelé, majitelé realitních kanceláří a majitelé činžovních domů se netěší velké oblibě. Kolem dvou pětin dotázaných se domnívá, že společnosti škodí.

Více než tisícovka dotázaných nad 15 let "známkovala" vybrané skupiny stupnicí od jedné do sedmi. Jednička znamenala nejvíce sympatií a významný přínos pro společnost, sedmička naopak označovala sympatie mizivé a největší společenskou škodlivost.

Reklama

Výběr článků

Načítám