Hlavní obsah

Češi nemají zimu rádi, oceňují letní slunce a zeleň jara

Novinky, jas

Zima je pro Čechy nejméně oblíbeným ročním obdobím. Preferují ji pouhá tři procenta lidí. Oproti tomu polovina veřejnosti má ráda léto a dalších 35 procent jaro. Barvy podzimu oslovují sedm procent Čechů. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK by lidé zimu nejraději zkrátili na dva měsíce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Silnější vztah k zimě vysledoval výzkum pouze u studentů a pochopitelně i vyznavačů zimních sportů.

Polovina lidí se zároveň shodla, že ideální zima by měla místo čtvrt roku trvat pouze dva měsíce. Nejlepším termínem pro začátek pravé zimy se sněhem a nízkými teplotami by měl být podle 81 procent lidí prosinec, ať už na svém počátku, či v období Vánoc.

Léto, které je pro polovinu Čechů nejoblíbenějším obdobím, však nepreferují lidé s vysokoškolským vzděláním. Celkem 46 procent z nich považuje za nejoblíbenější část roku jaro, zatímco léto upřednostňuje jen necelá třetina z nich.

"Jaro se líbí kvůli probuzení po zimě, zelené barvě a vůni, na létu máme rádi teplo, sluneční svit, hezké počasí a možnost aktivit, jako je koupání a venkovní sporty," uvádí průzkum. Na podzimu lidé oceňují barvy a mírnější teploty, zima láká kvůli zimním sportům.

Anketa

Které období máte raději?
Zimní měsíce
13,2 %
Letní měsíce
86,8 %
Celkem hlasovalo 4772 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám