Hlavní obsah

Češi mají rekordní zájem o zbraně. Kupují je ve velkém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen za první polovinu letošního roku si lidé pořídili víc pistolí a pušek než za celý loňský rok, kdy začala válka na Ukrajině. O zbraně a zbrojní průkazy se začaly více zajímat také ženy. Trendem je nákup zbraní, na které není potřeba mít zbrojní průkaz. Lidé si tak domů kupují například plynovky, flobertky nebo perkusní dlouhé i krátké zbraně, které mohou vypadat podobně jako klasické pistole.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozdíl je v tom, že k nákupu takové pistole nebo pušky, která slouží k sebeobraně i sportu, stačí občanský průkaz.

Za první polovinu letošního roku těchto zbraní, ke kterým nemusí být zbrojní pas, ministerstvo vnitra eviduje téměř dvanáct a půl tisíce. Za šest měsíců je to o tři a půl tisíce víc než za celý loňský rok.

Tyto zbraně spadají do kategorie C-I. K nákupu, držení a nošení takové zbraně stačí, aby majiteli bylo alespoň 18 let, měl místo pobytu na území České republiky a byl bezúhonný. Zbraň musí také ohlásit na příslušném útvaru policie. Motivem k nákupu může být právě to, že koupit si domů zbraň může i ten, kdo nemá zdravotní prohlídku.

Kategorie zbraní C-I
Majiteli stačí občanský průkaz a bezúhonnost.
rokpočet zbraní
20212635
20228942
k 30. 6. 202312 447
Například: Plynové pistole se střelivem, které neobsahuje projektil, ale dráždivou látku. Flobertky s náboji s okrajovým zápalem typu Flobert. Předem nabíjené perkusní zbraně s perkusním mechanismem či tasery.

České pistole, jakou dostal i Zelenskyj, zdobí mistr rytec

Domácí

Reakce na válku na Ukrajině

Konflikt na Ukrajině vzbudil zájem i o zbrojní průkazy. K 314 tisícům držitelů přibylo loni přes pět tisíc nových. „Běžně přibývá dva až dva a půl tisíce držitelů,“ potvrdila v rozhovoru pro Právo Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

„Jednoznačně si to vykládáme jako reakci na válku na Ukrajině. Lidé chtějí být prostě připraveni,“ uvedla Bačkovská.

Novinkou je i to, že zbrojní průkaz si pořizují čím dál častěji ženy. Za první pololetí přibylo 1592 nových držitelů, z toho 439 žen. „Je to překvapivé. Stabilně máme kolem deseti procent žadatelek, letos je mezi nimi už čtvrtina žen,“ uvedla Bačkovská.

Podobně vzrůstající je i zájem o zbraně kategorie B, což jsou například pistole značky CZ nebo Glock ráže 9 mm. Zatímco loni si jich Češi koupili přes 480 tisíc, jen do června letošního roku už počet překročil 490 tisíc. Zbraň kategorie B si ale může pořídit jen držitel zbrojního průkazu.

„Kdo si mohl zbraň koupit, ten to udělal. Na nějaký čas se tak vyprodaly nejoblíbenější značky na trhu jako třeba rakouský Glock nebo pušky typu AR 15, které v oblíbenosti poslední roky předstihly i české samopaly vzor 58. Prodaly se i starší použité zbraně, pokud byly alespoň trochu vhodné pro sebeobranu,“ potvrdil zájem Petr Steiner z obchodu Armed, který se zabývá prodejem zbraní.

Kategorie zbraní B
K nákupu je potřeba zbrojní průkaz.
rokpočet zbraní
2018400 322
2019416 917
2020434 996
2021452 549
2022480 108
k 30.6. 2023490 741
Například: Samonabíjecí pistole ráže 9 mm Luger. Samonabíjecí útočné pušky nebo opakovací zbraně, jako jsou revolvery.

Pro ministerstvo to není bezpečnostní riziko

Pro ministerstvo vnitra je podstatné, že všechny tyto zbraně mají legální držitelé, kteří splňují podmínky. „Držitelé jsou pravidelně prověřováni na bezúhonnost, spolehlivost a zdravotní stav. Takže to podle nás nepředstavuje bezpečnostní riziko,“ vysvětlila za resort Milena Bačkovská.

Podle ní trend souvisí nejen s konfliktem na Ukrajině, ale i s bohatnutím společnosti. „Lidé si mohou dovolit více zbraní, pořizují si i dražší kusy a je to do určité míry i majetek, který neztrácí hodnotu,“ zmínila Bačkovská pro Právo.

Podle odborníka se může jednat o historické, sběratelské a v něčem unikátní kousky. „Na investici do sběratelských zbraní může být lákavé, že pokud ji kupec nepoužívá, nevyžaduje žádnou další péči nebo údržbu. Poptávka po historických zbraních, a tudíž i jejich cena navíc v posledních letech roste,“ potvrdil ředitel investiční platformy Portu Gallery Radim Krejčí.

Výjimečné zhodnocení podle něj zaznamenala například edice CZ 75 Republika, kterou Česká zbrojovka vytvořila u příležitosti oslavy stého výročí založení Československa. „Původní prodejní cena činila 200 tisíc korun a o čtyři roky později se v aukci prodala za 980 tisíc,“ dodal Krejčí.

Anketa

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte zbraň?
Zbraň už mám
30,6 %
Ano, přemýšlím o tom
45,4 %
Ne, zbraň nechci
24 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11470 čtenářů.

Obnovovali samopaly a útočné pušky. Plně funkční je prodávali zájemcům v ČR i EU

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám