Hlavní obsah

Černým kašlem onemocnělo 12 tisíc lidí. Nákaza již ale ustupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černý kašel začíná ustupovat. V minulém týdnu přibylo 1266 nových případů, což je o několik set méně než v týdnech předtím. Počty nemocných jsou ale letos rekordní. Onemocnělo 12 239 lidí.

Foto: Envato Elements

Kašel

Článek

Výskyt černého kašle už překonal šedesátiletý rekord a blíží se k dobám, kdy ještě vakcína proti černému kašli nebyla vynalezena.

Nejvíce nemocných je stále mezi středoškoláky. Nákazou si už prošlo i 161 kojenců do jednoho roku. Víc než polovina z nich musela být hospitalizována, hlavně děti do tří měsíců po narození. Státní zdravotní ústav ale upozorňuje, že jde většinou o preventivní opatření.

Nejmenší děti nemají dostatečnou ochranu proti infekci a hrozí jim vážné zdravotní komplikace. Lékaři proto doporučují těhotným přeočkování proti černému kašli. Vhodné je to i u seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

DATA: Černý kašel překonal 60letý rekord

Domácí

Mezi nakaženými je minimum cizinců. Podle dat SZÚ je mezi tisíci nakaženými pouze 18 ukrajinských uprchlíků. V pětadvaceti případech si nemoc přivezli Češi z dovolené nebo služebního pobytu v zahraničí.

Za výskytem nemoci je podle expertů slabá imunita po dvou letech pandemie covidu a s tím spojenými restrikcemi.

Nadále platí, že letos v souvislosti s černým kašlem zemřeli tři lidé, dva senioři a několikaměsíční kojenec, který měl řadu dalších infekcí.

Černý kašel neustupuje. Přeočkovat se už nechalo 50 tisíc lidí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám