Hlavní obsah

Černý kašel ve třídě? Do školy pak mohou jen očkovaní, připomněli hygienici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud ve školní třídě onemocní někdo černým kašlem, mohou se další výuky účastnit pouze děti, které jsou řádně očkovány. V souvislosti s množícími se případy výskytu této nemoci to připomněli pražští hygienici, kteří letos do 11. března evidovali již 256 případů černého kašle.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Hygienická stanice hlavního města Prahy připomněla, že u každého případu černého kašle se provádí epidemiologické šetření.

Jedním z opatření v kolektivních zařízeních typu škol či školek je, že se nepřijímají neočkované či neúplně očkované děti ode dne vyřazení nemocného dítěte z kolektivu po dobu maximální inkubační doby, která činí 21 dní.

„To znamená, pokud se ve třídě vyskytne onemocnění černým kašlem, mohou do zařízení docházet pouze děti, které jsou řádně očkovány,“ uvedli hygienici. Kontrolu proočkovanosti provádí pracovníci hygienické stanice.

Primátor Svoboda se léčí s černým kašlem. Přesto vyrazil na jednání

Domácí

Školy už to praktikují

Doporučení už pražské školy začaly uvádět do praxe. „Vážení rodiče, vzhledem k výraznému nárůstu výskytu onemocnění černým kašlem nám bylo doporučeno Hygienickou stanicí hl. m. Prahy, abychom si s předstihem zjistili, zda jsou naši žáci očkovaní,“ píše se v dopise, který dostali rodiče jedné základní školy v pražských Střešovicích.

„V případě výskytu černého kašle na naší škole budou docházet do školy pouze žáci, kteří jsou řádně očkovaní. Neočkovaní žáci se nepřijímají po dobu 21 dní, což je maximální inkubační doba onemocnění. Na základě zkušeností z okolních škol hygiena požaduje ještě jméno pediatra a jeho adresu,“ stojí dál v oznámení.

Škola ujišťuje, že budou osobní informace o proočkovanosti a praktikovi uloženy v ředitelně a po skončení opatření skartovány.

Přeočkování proti černému kašli zdarma i dospělým, navrhují vakcinologové

Domácí

Jak přesně bude zajištěna výuka pro ty, kteří budou muset zůstat tři týdny doma, zatím není jasné. Informace nikdo nemá. Dá se ale čekat, že takových dětí bude minimum, jelikož je očkování povinné. Doporučení dostaly tento týden nejen základní, ale i střední školy a gymnázia.

„Předpokládám, že hygiena pak vydá nějaké doporučení,“ řekla Novinkám ředitelka gymnázia Na Zatlance Renata Schejbalová.

Vážný průběh nemoci hrozí zejména malým neočkovaným dětem. Jelikož v průběhu života množství ochranných protilátek klesá, mohou onemocnět i dospělí. Nákazu oznámil například i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Lékaři doporučují nechat se přeočkovat při pravidelném očkování proti tetanu kombinovanou vakcínou proti tetanu, černému kašli a záškrtu.

V celé republice se do středy infekce prokázala u 2750 lidí. Podle ministerstva zdravotnictví je očkovacích látek dostatek.

DATA: Nástup černého kašle

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám