Hlavní obsah

Černý kašel v Česku není nic dramatického. Spíš humbuk, míní šéf sdružení praktiků Šonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé by měli přijít k lékaři až se závažnějšími příznaky, jako jsou horečky či úporný kašel. A s antibiotiky by měli odejít jen v případě, že se infekce potvrdí výtěrem z nosohltanu. Epidemie černého kašle v Česku není nijak dramatická, říká v rozhovoru pro Novinky a Právo předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Šonka

Článek

Jaká je aktuální situace s černým kašlem v Česku z pohledu praktických lékařů?

Nijak dramatická, i když je kolem toho velký mediální humbuk. Pacientů s černým kašlem jsou v Česku jednotky tisíc, což pro zdravotní systém nepředstavuje zásadní problém. Pokud nemluvíme o ohrožených skupinách, jako jsou novorozenci a kojenci, není černý kašel zásadním zdravotním rizikem. Je to onemocnění, které je dobře diagnostikovatelné a dobře léčitelné antibiotiky.

Proč se nárůst případů černého kašle objevil zrovna teď? Nejsem epidemiolog ani infektolog, ale není to nic, co bychom v minulosti nezažili. Tyto nárůsty případů se cyklicky objevují jednou za deset let. Nyní jsme opět zhruba v té desetileté periodě.

Je pravda, že lidé většinou přijdou k lékaři s černým kašlem, když je trápí už i několik týdnů? Je to tak. Lidé se většinou léčí doma a k lékaři je zhusta přivede až otravný, dlouhotrvající kašel. Jinak to léčí doma jako běžnou virózu.

Přitom je černý kašel bakteriální onemocnění, nikoliv virové.

Ano, ale to pacienti většinou nepoznají. Pokud se nemoc neprojeví závažnějšími příznaky, skutečně připomíná běžnou virózu. Pravda ale je, že kvůli mediálnímu humbuku teď chodí lidé k lékaři s podezřením na černý kašel, i když ho nemají.

Zájem o přeočkování proti černému kašli stoupá, ne všichni praktici ale vakcínu mají

Domácí

S čím se dá černý kašel zaměnit? S jakoukoliv respirační infekcí doprovázenou kašlem a zvýšenou teplotou. Na první pohled to opravdu snadno nerozpoznáte, pokud nemáte ten typický „kokrhavý“ kašel.

S jakými příznaky by tedy člověk měl skutečně už vyrazit k lékaři?

Platí obecné pravidlo jako u ostatních respiračních onemocnění. Pokud máte potíže, které trvají několik dní, nezlepšují se, nebo se naopak zhoršují, máte horečku nebo úporný kašel, je to důvod nesedět doma a jít k doktorovi.

Kdy je vhodné nasadit antibiotika? Všude teď slýcháme, že by se neměla nadužívat, už kvůli antibiotické rezistenci.

Když má lékař podezření na černý kašel, musí udělat pacientovi výtěr z nosohltanu a antibiotika nasadit teprve v případě, že se infekce jasně prokáže. Antibiotika by se neměla hned nasazovat na dlouhotrvající kašel bez dalších vyšetření. Mimo jiné i z důvodu, že zrovna léky, které fungují na černý kašel, na spoustu jiných bakterií nezabírají.

Může přechozený, tedy neléčený černý kašel vyvolat nějaký závažný zdravotní problém?

Dost často se setkáváme s tím, že pacienti černý kašel přechodí a to, že ho prodělali, zjistíme až z hladiny protilátek. Přechození může vést ke komplikacím, ale jen velmi zřídka. U dospělých lidí jen výjimečně. Spíš bych to čekal u lidí s poruchou imunity, chronickým onemocněním plic a podobně. Rozhodně to není standard.

Zájem o přeočkování je dramatický. Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám