Hlavní obsah

Černochová k výročí konce první světové války přislíbila větší podporu válečným veteránům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válečným veteránům nestačí vyjadřovat vděčnost, je důležité proměnit slova ve skutky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to uvedla při sobotním pietním aktu na Vítkově. Válečné hrdiny si tam při slavnostním nástupu tradičně připomněli zástupci armády a veteránských organizací, politici i diváci z řad veřejnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

Černochová při té příležitosti vyznamenala záslužným křížem tři vojáky za záchranu života. Ocenění za válečnou žurnalistiku převzal i někdejší politik Jaromír Štětina.

Ministryně řekla shromážděným vojákům, že sobotní vzpomínka patří i jejich 30 kamarádům, kteří se nevrátili z nasazení na Balkáně nebo na Středním a Blízkém východě. Připomněla, že československých veteránů z druhé světové války žije už jen osm desítek.

„Čas je bohužel v tomto směru neúprosný. Je to proto pro nás mnohem větší výzva, abychom jejich odkaz předávali dalším generacím. Jsem proto moc ráda, že se této pomyslné štafety chopili novodobí váleční veteráni,“ uvedla.

FOTO: Černochová s Řehkou vzdali hold válečným veteránům

Domácí

Novodobých účastníků zahraničních misí je přes 16 000 a jejich počet každým rokem narůstá. „Chci poděkovat všem, kteří našim veteránům pomáhají,“ zdůraznila Černochová.

Poukázala na to, že mnoho válečných veteránů se po odchodu do civilu dostává do složitých životních situací - musí se vypořádat s následky zranění utrpěných ve službě a často se mohou dostat do existenčních problémů nejen oni sami, ale i jejich rodiny.

Od ledna proto budou ve všech krajích pomáhat kontaktní pracovníci Agentury pro podporu válečných veteránů.

Vojáci do pěti let od ukončení činné služby, veteráni, jejich blízcí a pozůstalí také mohou nově žádat o finanční pomoc z Vojenského fondu solidarity. Fond získává příspěvky mimo jiné i ze sbírky pořádané ke Dni válečných veteránů.

Záslužný kříž v sobotu Černochová udělila Pavlu Gebrovi, který včasným zahájením resuscitace zachránil studenta vojenské školy, jemuž se na internátu zastavilo srdce kvůli epileptickému záchvatu.

Proč je dobré být v OSN. Ministerstvo zahraničí reaguje na Černochovou

Domácí

Stejné vyznamenání získali Michal Tomeš a František Vicenda, kteří společně pomohli muži, jenž zkolaboval. Kříž je nejvyšším vojenským resortním vyznamenáním pro vojáky v činné službě a občanské zaměstnance, lze ho získat například za statečnost či úspěšné velení v boji.

Medaili ministra obrany ČR za službu v zahraničí dostal plukovník generálního štábu Josef Přerovský.

Výročí konce první světové války

Na veterány se ve světě vzpomíná v den, kdy v roce 1918 vstoupilo v platnost příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích nebo ve Francii, má svátek široký společenský ohlas, v Česku tolik připomínán není. Oficiálně se zde slaví od listopadu 2001.

Symbolem Dne válečných veteránů je květ vlčího máku. Odkazuje na báseň kanadského lékaře, podplukovníka Johna McCrae, který v ní v roce 1915 vyjádřil smutek nad spolubojovníky zabitými ve Flandrech.

„Do vašich rukou dáme my teď svou hořící pochodeň a vy ji neste dál. Kdyby vám uhasla, vzpomeňte na náš žal, že jsme tu padli zbytečně. Jen máky porostou na polích flanderských,“ zapsal si chirurg, který se konce války rovněž nedožil – zemřel na zápal plic v lednu 1918.

Rakušan: Černochové doporučím, aby počítala do třiceti, než něco zveřejní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám