Hlavní obsah

Černochová: 80 procent pomoci Ukrajině nám proplatí NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vojenská pomoc Ukrajině přesáhla čtyři miliardy korun. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) 80 procent – tedy více než tři miliardy korunu – získá Česko zpátky jako kompenzaci z fondů NATO a EU.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Do fondu NATO od prvního momentu, kdy jsme začali posílat materiál na Ukrajinu, jsme začali posílat žádosti o možnou kompenzaci,“ řekla novinářům Černochová. Kompenzace očekává buď na konci roku, nebo v příštím roce. „V tuto chvíli nám fond uznal 80 procent našich dodávek, které jsou ve výši čtyř miliard korun,“ podotkla Černochová.

Česká armáda poslala ze svých tzv. nedotknutelných zásob tanky T-72 a obrněnce BVP, dále vrtulníky, munici a ruční zbraně. Oficiálně to ale ministerstvo obrany nekomentuje. Kromě pomoci státu posílají zbraně na Ukrajinu i čeští zbrojaři. „Ti ale pomáhají už za finanční prostředky,“ poznamenala ministryně. Podle neoficiálních informací čeští zbrojaři na Ukrajinu dodali tanky, BVP, houfnice a raketomety.

Dál budeme stát po boku spojenců z NATO, ujistil Austin v Praze

Domácí

O situaci na Ukrajině včera jednal i výbor pro obranu v utajeném režimu. Podle ministryně slyšeli od vojenských zpravodajců, že je nepopíratelným faktem, že se válečná situace obrací ve prospěch Ukrajinců. „Jak se vyvíjí fronta, je důkazem toho, že rozhodnutí posílat vojenský materiál na Ukrajinu je správné,“ uvedla Černochová. Dodala, že Česko pomáhá Ukrajině i humanitárně a např. léčí zraněné vojáky nebo pořádalo letní tábory pro děti bojovníků.

Nové titusy, závady hiluxů

Ministerstvo obrany také informovalo poslance, že chystá další nákup francouzsko-českých obrněnců Titus, kterých už pořizuje 62 kusů za šest miliard korun. Armáda chce dokoupit další desítky obrněnců za 3,6 miliardy.

Senát souhlasil s nasazením až 1200 českých vojáků na východní hranici NATO

Domácí

Na pořad přišly i problémy, které mají terénní auta Toyota Hilux, jichž obrana nakoupila přes 1200 za 1,07 miliardy. Dosud jich armáda dostala 949.

Podle náměstka Lubora Koudelky bylo zatím zjištěno 246 závad, z nich 170 bylo v rámci reklamačního řízení odstraněno, zbývající čekají na opravy. Poznamenal, že asi v polovině případů jsou potíže spojené s filtrem pevných částic.

Reklama

Výběr článků

Načítám