Hlavní obsah

Černé víno je poctou stavitelům Mikulova

Z bílých hroznů bílé, z modrých červené, a k tomu ještě vína růžová. Taková jsou nejčastější zabarvení hroznového moku s tím, že červená nabízejí podle odrůd, zpracování a doby zrání ještě bohatou škálu odstínů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Černé víno představí vinařství veřejnosti 29. dubna

Článek

V nádobách kvevri, což jsou amfory dovezené z Gruzie, které se vyrábějí z hlíny s vysokým antiseptickým obsahem stříbra, se však může zrodit produkt, jenž dokáže překvapit i zkušené vinaře.

„Jak jsme se přesvědčili, má tato osm tisíc let stará metoda výroby vína, kdy víno vzniká bez zásahu člověka, stále ještě svoje tajemství. V největších z našich kvevri nádob, které jsou o obsahu dvanáct až třináct tisíc litrů, uzrálo víno, které má ve finále blíže k černé barvě. Také mu pracovně černé říkáme,“ řekl Právu k produktu s temnou barvou a plnou chutí vinař Tomáš Vican.

„Jde o cuvée frankovky a cabernetu Sauvignon, jež jsme pojmenovali Franz Kabernet. Název symbolizuje v první části někdejší mocnářství, které bylo pro rozvoj Mikulovska a okolí, které dodnes obdivujeme, tak důležité,“ doplnil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

I zkušené vinaře, jako je Tomáš Vican a Michal Homola (vpravo), překvapí neobvykle tmavý až do černa zbarvený mok, který se podařilo vyrobit prastarou metodou v amforách kvevri

Jak popsal sklepmistr Michal Homola, také toto „černé“ víno po sklizni vybraných výhradně zdravých pomletých modrých bobulí leželo v amforách půl roku.

„Poté se už jen odfiltruje kal a stáčí se přímo do lahví. Zkoušeli jsme nechat ležet hrozny v nádobách i delší čas, ale zjistili jsme, že to už žádný efekt nemá. Těch šest či sedm měsíců je optimální doba,“ popsal Právu sklepmistr.

Černé víno představí vinařství veřejnosti 29. dubna a bude u toho také vinař a především herec Karel Roden.

Odolné odrůdy vína mají budoucnost, prosazují se však zatím jen pomalu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám