Hlavní obsah

Černá stavba vedle InterContinentalu? Stavební úřad už zahájil řízení

Právo, zr
Praha

Arnika, Česká nezisková organizace, která spojuje lidi usilující o lepší životní prostředí, vydala v pátek pod titulkem Černá stavba vedle InterContinentalu? Stavební úřad už zahájil řízení, zprávu o chystané stavbě obchodního domu na náměstí Miloše Formana.

Foto: TaK Architects

Vizualizace firmy TaK Architects naznačuje, jak by zastavěné náměstí mohlo vypadat.

Článek

Uvádí se v ní: Investiční skupina R2J se chystá v okolí InterContinentalu postavit na náměstí Miloše Formana třípatrovou obchodně-administrativní budovu nazvanou Brand Store, která je součástí projektu Staroměstská brána, na níž již úřad Prahy 1 zahájil územní řízení. Má to však háček. Náměstí, jež je součástí brány, je podle územního plánu nezastavitelné a navrhovaná stavba tam nemá podle platných předpisů co dělat.

Nepřejí si ji ani místní obyvatelé, kteří jako spolek Občané Prahy 1 proti výstavbě vypsali už druhou petici. „Jde o ukázkové upřednostňování zájmů developerů před zájmy města a jeho obyvatel. Povolení obchodně-administrativní budovy na úkor veřejného prostranství by bylo nezákonné. Samotné místo nutně potřebuje revitalizaci v podobě odpočinkové zóny se stromy kvůli ochlazení, nikoliv další výlohy pro luxusní zboží,“ upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Pražští radní před rozhodnutím o osudu náměstí Miloše Formana

Domácí

Přestože je území v okolí InterContinentalu nezastavitelné a součástí Pražské památkové rezervace a zároveň probíhá řízení o prohlášení budovy hotelu včetně náměstí za kulturní památku, záměr získal posvěcení od magistrátních památkářů, magistrátního odboru rozvoje a Institutu plánování a rozvoje (IPR), přičemž IPR sám upozornil investora, že výstavba si vyžádá změnu územního plánu.

Magistrát se podle Arniky nepravdivě snaží přesvědčit veřejnost, že jde o transformační území určené k zástavbě a tím nahrává investorovi. Úředníci tím popírají důvod nového pojmenování po slavném režisérovi, které mělo napomoci, aby v budoucnu k zastavění prostoru nedošlo. Zastavitelné území se chystá z náměstí udělat až Metropolitní plán, který ještě není zdaleka hotový.

Jde o ukázkové upřednostňování zájmů developerů před zájmy města a jeho obyvatel
Václav Orcígr, Arnika

Proti záměru se postavili dotčení sousedé už v roce 2018, kteří v tištěné petici zástavbu odmítli. Během deseti dnů získali dva tisíce podpisů a v současné době sbírají podpisy pod druhou petici v elektronické podobě. Stavební úřad se pokusil minimalizovat zásahy dotčených vlastníků z okolí tak, že rozhodnutí o zahájení územního řízení pouze vyvěsil na úřední desku. Splnil tím zákonnou povinnost, obvykle ale informuje obyvatele písemně.

Nový vlastník pozemků skupina R2J a architektonické studio TaK Architects se zaštiťují tím, že nikdo proti výstavbě neprotestoval. Proběhlo ale pouze dotazníkové šetření s předem zvolenými otázkami a škálou odpovědí. Dotaz, zda lidé s výstavbou souhlasí, zcela chyběl.

Chystá se tak zastavění posledních volných ploch v této části Prahy, v plánu jsou i další dvou- až třípatrové budovy a přístavby v linii Pařížské třídy, rekonstrukce přilehlé budovy Golden Prague Residence a zástavba zahrady mezi budovou hotelu a nábřežím. Součástí je i rozšíření garáží pod celou úrovní náměstí Miloše Formana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám