Hlavní obsah

Cenu VIZE 97 získal bývalý ministr práce Clintonovy vlády

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/WASHINGTON

Letošní Cenu Nadace Václava a Dagmar Havlových VIZE 97 převzal v neděli z jejich rukou v ve Sladkovského sále pražského Obecního domu Robert Reich, ministr práce (1993-97) ve vládě prezidenta Billa Clintona.

Foto: Josef Zajíc

"LAMA CUP 2013 " Opava 7. dubna 2013

Článek

Cena mu byla udělena za analýzu ekonomických jevů v jejich sociálním kontextu. "Roberta Reicha si velmi vážím, protože je to jeden z těch světových ekonomů, který dokáže ekonomické jevy a procesy vidět v jejich širokých lidských a sociálních souvislostech," řekl bývalý český prezident Václav Havel. Podle něho si je Reich "tudíž vědom dvojznačnosti některých z nich (jevů)".

"V USA máme nyní paradoxní situaci, kdy ekonomika roste, ale počet pracovních příležitostí ne," řekl Právu Reich, jenž do úterního odletu zpět do USA přednese v Praze několik přednášek.

V současné době působí Reich, autor devíti publikací, jako profesor na Brandeisově univerzitě.Loni se v domovském státě Massachusetts neúspěšně ucházel o nominaci Demokratické strany do voleb guvernéra.

Reich je označován za nejúspěšnějšího ministra práce USA, jenž poprvé od roku 1989 prosadil zvýšení minimální mzdy a poskytování pracovního volna k péči o rodinu ze zdravotních důvodů. Inicioval rovněž kampaň za odstranění dětské práce ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám