Hlavní obsah

Tisková konference ministra Blatného k aktuálnímu vývoji epidemie

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek představí nejnovější data týkající se vývoje epidemie onemocnění covid-19. Tiskový brífink, který je naplánovaný na 8. hodinu ranní, nabízejí Novinky živě.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 26.3.2021 Video: ČTK

 
Článek

Epidemická situace v České republice se vlivem zavedených tvrdých opatření pozvolna zlepšuje. Počty nově nakažených klesají, za středu přibylo 8763 nových případů nákazy, což bylo zhruba o čtvrtinu méně, než tomu bylo v předcházejícím týdnu.

Babiš chce opatření nejméně do Velikonoc

Domácí

V nemocnicích se s covidem podle dat zveřejněných ve čtvrtek ráno za předchozí den léčilo 8123 pacientů, i tato čísla pomalu klesají. Právě počty hospitalizovaných pacientů jsou pro případné rozvolňování opatření klíčové, jelikož nemocnice jsou na hranicích svých kapacit a některé z nich se v minulých dnech a týdnech dostaly do situace, kdy již nemohly kvůli plným lůžkům přijímat další pacienty.

Ministr Blatný dlouhodobě mluví o tom, že větší rozvolnění přijde až ve chvíli, kdy v nemocnicích budou nanejvýš tři tisíce covidových pacientů. To by se mohlo stát na konci dubna.

„Situace se začíná lepšit. Pokud to půjde tak, jak očekáváme, tak z modelů se dá odhadnout, že na konci dubna se můžeme dostat na čísla kolem tří tisíc v nemocnicích, 500 na jednotkách intenzivní péče a kolem čtyř tisíc nových diagnóz denně,” odhadoval Blatný na konci minulého týdne.

Návrat dětí do škol

Jako první by se měli vrátit do škol žáci z nejnižších ročníků základních škol. Mezi prvními by mohlo padnout i omezení pohybu mezi okresy. O tomto dílčím uvolnění opatření by v případě příznivého vývoje mohla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) jednat po Velikonocích. Na svátky se žádné změny v restrikcích čekat nedají.

Kvůli potřebě udržet plošná opatření i v následujících týdnech kabinet v pátek žádá poslance o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Původně měl stav končit v neděli 28. března. Vládu zřejmě podpoří komunisté, jejichž výkonný výbor ve čtvrtek doporučil svým poslancům návrh podpořit. Schůze Sněmovny začíná v 9 hodin ráno.

Více než 60 procent seniorů nad 80 let dostalo vakcínu. Další zřejmě nemají zájem

Domácí

Na statistiky má vliv také zvyšující se proočkovanost rizikových skupin obyvatel. Doposud se vyočkovalo téměř 1 460 000 dávek vakcín proti koronaviru. Kompletně ukončené očkování má přes 400 tisíc lidí. Nejvíce naočkovaných je mezi zdravotníky, pracovníky a klienty sociálních zařízení a seniory. Právě očkování u nejstarších občanů, kteří patří k nejohroženějším, má pak výrazný vliv na statistiky úmrtnosti a snižují jejich šance na hospitalizaci v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš chce opatření nejméně do Velikonoc

Česko by v opatřeních proti šíření koronaviru mělo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pokračovat minimálně do Velikonoc, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla...

Výběr článků

Načítám