Hlavní obsah

Čechy ohrožuje spíš obezita než chudoba

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je s 10 674 723 obyvatel 87. nejlidnatějším státem světa, má nízkou kriminalitu, jednu z nejnižších kojeneckých úmrtností a v rámci Evropské unie nejmenší procento lidí ohrožených chudobou. Češi však zároveň častěji než jiní Evropané holdují tabáku a trpí nadváhou. Plyne to z ročenky Českého statistického úřadu (ČSÚ), která nabídla mezinárodní srovnání ve 13 tematických okruzích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Populace České republiky podobně jako v ostatních evropských zemích postupně stárne. I tak se s věkovým mediánem 41,5 roku řadí v EU mezi země s mladším obyvatelstvem. Nejstarší obyvatelstvo je v Německu (45,8 roku) a Itálii (45,5 roku).

Pozitivní je velmi nízká míra kojenecké úmrtnosti, která je v ČR 2,5 úmrtí na 1000 živě narozených dětí. Lépe jsou na tom v EU pouze Slovinci (1,6) a Finové (1,7).

„S hodnotou 70,9 procenta se řadíme na první místo mezi státy EU v podílu osob se středoškolským vzděláním ukončeným závěrečnou nebo maturitní zkouškou či s nástavbovým vzděláním, jako jsou pomaturitní rekvalifikační kurzy. Unijní průměr činí 45 procent,“ popsal místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Horší situace je u lidí s vysokoškolským vzděláním, které má v Česku přes 21 procent populace, zatímco ve Velké Británii, Lucembursku a Finsku je to přes 40 procent obyvatel.

Nízká kriminalita, hodně vězňů

Nejnižší je v Česku míra ohrožení chudobou a sociálním vyloučením. Týká se 13,3 procenta populace, zatímco unijní průměr je 23,5 procenta a kolem pětiny populace je jimi ohroženo i v severských zemích či ve Švýcarsku. Nejhůře jsou na tom v tomto ohledu Bulhaři (40 procent), Rumuni (39 procent) a Řekové (36 procent).

Méně lichotivě ročenka vyznívá pro obyvatele České republiky stran zdravotního stavu. Nadváha trápí přes 63 procent mužů a přes 48 procent žen. Téměř pětina obou pohlaví přitom u nás trpí přímo obezitou. Vysoký je rovněž počet kuřáků v populaci, který přesahuje 28 procent.

Nižší, než je unijní průměr, je v ČR kriminalita. Jeden z nejvyšších je naopak počet vězňů. V tuzemských věznicích dlí 240 trestanců na 100 tisíc obyvatel, zatímco například v Dánsku či Švédsku je to pouze 71 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám