Hlavní obsah

Část peněz pošle ČSSD exekutorům místo Altnerovi

Právo, Jan Martinek

Zdeněk Altner, který nedávno vysoudil na ČSSD 337 miliónů korun, zřejmě nedostane částku celou, i kdyby soc. dem peníze nakonec musela vyplatit. Část peněz bude muset poslat rovnou exekutorům, uvedla v pondělí Exekutorská komora, která si nechala vypracovat právní stanovisko. Proti Altnerovi je momentálně vedeno třináct pravomocných exekucí, podle Exekutorské komory v celkové výši přes jeden milión korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lidový dům v Hybernské ulici v Praze je sídlem ČSSD.

Článek

„Obecně platí, že má-li povinný (Altner) proti třetí osobě (ČSSD) peněžité pohledávky – i v případě, že pohledávka povinného se stane splatnou teprve v budoucnu –, může exekuční orgán tuto pohledávku přikázat ve prospěch věřitele,“ uvedl pro Právo David Sahula z tiskového odboru Exekutorské komory.

Potvrdil to i Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina , kterou si ČSSD najala. „Exekutoři nám de facto zakazují poslat celou částku. Musíme uspokojit nároky věřitelů, část poslat rovnou Exekutorské komoře,“ řekl Právu.

Kauza se protáhne

ČSSD podala dovolání k Nejvyššímu soudu. „Doufáme, že spor vyhrajeme. Od začátku rozporujeme vznik pohledávky a částku považujeme za astronomicky vysokou a v rozporu s dobrými mravy,“ řekl Chvojka.

Nejvyšší soud si ale dovolání může převzít až měsíc po podání u soudu prvního stupně, kauza se tak zřejmě protáhne.

Podle Chvojky chtějí Altnerovi věřitelé po ČSSD mnohem víc peněz než milión, který uvádí exekutoři, do Lidového domu už dorazily exekuce za dvacet miliónů. „Co je oprávněné a co není, nemůžeme zkoumat. Toto nám dorazilo do datové schránky. Bude to věc jednání,“ řekl Chvojka. Jednání mezi právníky je ale zatím odloženo.

Altnerův právník Václav Veselý si ani v pondělí nevyzvedl rozsudek, podle kterého má ČSSD zaplatit. Ten tak není pravomocný. „Využíváme lhůty, musíme to převzít do deseti dnů,“ řekl Právu Veselý, který popřel, že by za otálením s vyzvednutím rozsudku byla nějaká strategie.

Za Altnerovy exekuce podle něj může sociální demokracie. „Tyto exekuce nemají s kauzou nic společného, snad jen to, že tím byly vyvolány. ČSSD panu Altnerovi dlužila, on musel hradit spoustu věcí a dostal se do dluhové pasti. To je jediná souvislost,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

ČSSD chce do konce roku ušetřit 55 miliónů

Grémium sociálních demokratů se ve středu dopoledne shodlo na dvaceti úsporných opatřeních, díky nimž by měla strana letos ušetřit 55 miliónů korun. Po jednání...

Výběr článků

Načítám