Hlavní obsah

Horší než lichva, smlouvu s Altnerem bychom neschválili, tvrdí Škromach i Buzková

Právo, Karolina Brožová

O smlouvě mezi ČSSD a Zdeňkem Altnerem tehdejší vedení soc. dem. nerozhodovalo, uvedli shodně pro Právo dva tehdejší členové nejužšího vedení Petra Buzková a Zdeněk Škromach. Tak, jak smlouvu Miloš Zeman coby tehdejší šéf strany s Ivo Svobodou podepsal, by ji prý místopředsedové strany neschválili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Zdeněk Škromach

Článek

„Ta smlouva nikdy nebyla nikým schválená, byla to iniciativa místopředsedy Svobody. To bylo v době za ministra Kočárníka (ODS), kdy byla snaha připravit soc. dem. o všechny majetky,“ vzpomněl pro Právo senátor Škromach.

„Měli jsme obstaveny účty. Doba byla složitá. Ivo Svoboda, který to organizoval, hledal řešení. Ale tak, jak byla ta smlouva, pokud by se měla schvalovat ve stranických orgánech, by neprošla,“ dodal s tím, že Zeman Svobodovi zřejmě důvěřoval a neměl důvod o smlouvě pochybovat.

Rozhodnutí soudu, který ČSSD nařídil Altnerovi zaplatit 337 miliónů korun, jej překvapilo.

„To příslušenství považuji za něco horšího než lichvu. Divím se, že soud posvětil tento postup,“ uvedl Právu Škromach.

Podrobnosti k uzavírání smlouvy mezi ČSSD a Altnerem v roce 1997 nezná ani bývalá místopředsedkyně Buzková. „Já si to vůbec nepamatuji. Já jsem tam (u uzavírání smlouvy) nebyla, když se ta smlouva uzavírala,“ řekla Právu.

Altner tehdy odmítl

Další bývalý místopředseda a pozdější předseda ČSSD Vladimír Špidla kauzu nechtěl vůbec komentovat.

Už Paroubka jsme nabízeli smírné řešení přes sto miliónů
Zdeněk Škromach

Zeman označil za viníky vysoké pokuty vedení, která se v ČSSD střídala po jeho odchodu. „Teprve pak začal nabíhat nekonečný proces penále. A nikdo z mých nástupců s touto kauzou nic nedělal,“ uvedl v pátek.

S takovým tvrzením však Škromach, který jinak patří k Zemanovým stoupencům, nesouhlasí. „Každé vedení to řešilo od chvíle, co se smlouva objevila. Už za (Jiřího) Paroubka jsme nabízeli smírné řešení přes sto miliónů. Jedna žaloba pana Altnera byla až na dvacet miliard. Všichni byli přesvědčeni, že takové příslušenství nemůže soud uznat,“ dodal.

Připomněl tak, že ČSSD v roce 2007, kdy straně šéfoval Jiří Paroubek, nabízela Altnerovi 126 miliónů jako mimosoudní vyrovnání. Advokát to však odmítl.

Zemana nechce obviňovat

Obviňovat Škromach nechce ani Zemana, který smlouvu s Altnerem podepsal. „Nechci z toho nikoho vinit. Ta smlouva se prostě objevila až za Špidly jako předsedy. V té době už tam byly takové úroky, že to bylo nutné řešit soudně,“ dodal.

Spor mezi ČSSD a Altnerem začal v roce 1997, kdy spolu uzavřeli smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc bude Altnerovi vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu. Podle smlouvy nabíhalo penále – každý den 0,3 procenta. Nyní musí soc. dem. Altnerovi zaplatit 18,5 miliónu a smluvní pokutu, která šplhá na zhruba 317 miliónů.

Související témata:

Foto: Novinky

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám