Hlavní obsah

Zbourat, řekli odborníci. Část Libeňského mostu půjde k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část Libeňského mostu, která musela být kvůli havarijnímu stavu před časem uzavřena, bude zbourána. Doporučili to odborníci, kteří stav tzv. inundačního mostu posuzovali. Technická správa komunikací (TSK) chce začít s bouráním na jaře, uvedla mluvčí Barbora Lišková. Zásadní opravou má projít i zbytek soumostí.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Libeňský most (na snímku z 25. ledna 2024). Část mostu byla začátkem ledna pro veškerý provoz uzavřena.

Článek

„Bylo potvrzeno, že konstrukční systém mostu není funkční. Obsahuje zásadní závady, není možné predikovat jeho další chování a není zajištěna jeho bezpečnost,“ uvedli odborníci.

Varovali rovněž, že při případném kolapsu obloukové konstrukce by mohlo dojít i ke kolapsu navazujících konstrukcí.

Část mostu na libeňské straně u Palmovky musela být uzavřena pro veškerou dopravu před dvěma týdny, když se objevily problémy u vrcholového kloubu, který přenáší síly z mostní konstrukce do pilířů mostu.

Libeňský most bude zavřený několik týdnů. Beton se drtí, nosné prvky jsou posunuté

Domácí

Zbytek mostu je pro automobilovou dopravu a chodce otevřen a nevykazuje zásadnější vady. Na mostě proto vznikne i provizorní zastávka tramvají.

Další osud inundačního mostu posuzovali projektanti, odborníci z Kloknerova ústavu Českého vysokého učení technického v Praze a Vysokého učení technického v Brně a zástupci TSK a zhotovitele na základě měření, která na mostě proběhla v předchozích dnech.

Kolik bude stát akutní oprava Libeňáku, se neví. Levnější variantu politici před lety zatrhli

Domácí

Demolice inundačního mostu by neměla ovlivnit plány na rekonstrukci celého soumostí. O té se hovoří řadu let. Ve hře bylo jak zbourání, tak oprava mostu, který nebyl od svého vzniku v roce 1928 rekonstruován. Kvůli neschopnosti politických reprezentací dohodnout se a rozhodnout most neustále dále chátral.

Soumostí o délce 1200 metrů mezi Palmovkou a Holešovicemi by se mělo začít opravovat v roce 2026. Na jeho místě vznikne po mnohaletých debatách o tom, zda dojde k rekonstrukci, či ke zbourání mostu, replika vycházející z původního návrhu architekta Pavla Janáka.

FOTO: Libeňský most v Praze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám