Hlavní obsah

Bývalý soudce Kozák neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší soudce Krajského soudu v Brně Jan Kozák neuspěl u Nejvyššího soudu se svým dovoláním proti podmíněnému trestu za snahu ovlivnit insolvenční řízení. Nejvyšší soud jeho argumenty smetl ze stolu, stejně tak neuspěl ani druhý odsouzený, právník Martin Zvoníček. Soud své rozhodnutí zveřejnil v pátek na úřední desce.

Foto: Právo

Soudce Jan Kozák, který dostal podmínku za pokus zmanipulovat insolvenční řízení.

Článek

Podle obžaloby se Kozák snažil zařadit do insolvenčního řízení vedeného jiným soudcem pohledávku fyzické osoby na téměř půl milionu korun. Kozák podle pravomocného rozsudku jednal na popud právníka Zvoníčka, jenž za účastenství ve formě návodu dostal rok vězení s podmínečným odkladem na dva roky.

Kozák vinu od počátku popíral a tvrdil, že pochybila podatelna soudu. Už dříve byl v důsledku podání obžaloby dočasně zproštěn funkce soudce. Pravomocný rozsudek pro něj znamenal konec v justici. Městský soud v Brně vyměřil Kozákovi za zneužití pravomoci úřední osoby 15 měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Odvolací Krajský soud v Ostravě zkrátil zkušební dobu na dva roky.

„Bylo provedeno dostatečně široké dokazování, umožňující rozhodnutí ve věci. Skutkové závěry soudů obou stupňů jsou důvodné, komplexní, nepochybné a navazující na provedené důkazy a nelze v nich či v jejich dovození shledat žádné, natož extrémní rozpory,“ odmítl obě dovolání senát Nejvyššího soudu v čele s Josefem Mazákem.

„Důkazy současně byly pečlivě hodnoceny jak samostatně, tak i ve vzájemných souvislostech a zejména se zohledněním logických vztahů v provedených úkonech a jejich reálného významu a smyslu, což nutně a zároveň zcela správně vedlo právě k takovým zjištěním, jaká byla konstatována,“ dodal Nejvyšší soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám