Hlavní obsah

Bývalý šéf hradní vojenské kanceláře Pilc neuspěl ve sporu s NBÚ o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání bývalého náčelníka vojenské kanceláře Hradu Rostislava Pilce, který vedl spor o odškodnění s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Domáhal se náhrady 329 058 korun, o peníze prý přišel kvůli tomu, že mu úřad nezákonně odebral bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, a tak musel opustit funkci na Hradě.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Vlevo bývalý náčelník vojenské kanceláře Pražského hradu Rostislav Pilc.

Článek

Rozhodnutí NS je od úterý dočasně zpřístupněno na úřední desce.

Justice Pilcův nárok na odškodnění zamítla s vysvětlením, že ve funkci skončil na vlastní žádost, a tak se přerušila příčinná souvislost mezi nezákonným rozhodnutím a způsobenou škodou.

Pilc argumentoval tím, že šlo o otázku cti, pokud by neodešel sám, čekalo by jej potupné odvolání.

Podle NS je čest bezesporu hodnotou, která zasluhuje ochranu, nelze však přehlédnout, že „stupeň dehonestace plynoucí ze samotného odvolání, byť prezidentem republiky, je spíše nízký“.

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání prověrky Rostislavu Pilcovi

Domácí

„Pokud se jedná o dovolatele v postavení vysoce postaveného vojáka z povolání, z nějž plyne individuální vyšší zájem na zachování cti, lze (na stranu druhou) připomenout, že od osoby v dovolatelově tehdejším postavení lze stejně tak očekávat vysokou osobní odolnost, schopnost a odhodlání hájit svůj postoj i při nepříznivém vývoji situace,“ stojí v rozhodnutí.

NS tak ponechal rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 a Městského soudu v Praze beze změn.

Pilc byl v minulosti vojenským přidělencem v Rusku, řadu let také působil jako zpravodajec. V červnu 2013 byl pověřen vedením Vojenského zpravodajství poté, co byl tehdejší ředitel Milan Kovanda obviněn v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Později Pilc přešel na Hrad. Za následnou ztrátou prověrky mohly být podle dřívějších informací některých médií právě spory ve zpravodajství a Pilcovo svědectví na policii.

Částka požadovaná v žalobě o náhradu škody představovala rozdíl mezi platem, který by Pilcovi náležel jako řediteli kanceláře v letech 2016 až 2018, a vyplacenou výsluhou. Prověrku později získal Pilc zpět.

Šéf hradní vojenské kanceláře přišel o prověrku, soud ale vyhrál. Případ budou řešit poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám