Hlavní obsah

Být Nečasem, stáhnu se do kláštera a kaju se, doporučil Schwarzenberg

Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se ve čtvrtek vyjádřil k aféře kolem odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška. Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) doporučil, aby se "stáhnul do kláštera a podstoupil čtyřicet dní pokání". Zdůraznil ale, že není jeho úkolem řešit problémy ODS a radit vládnímu partnerovi. Nečas opáčil, že Schwarzenbergovy výroky jsou zřejmě součástí jeho prezidentské kampaně.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

"Přiznávám se, že kdybych sám byl předsedou ODS a premiérem, tak asi bych vzal toto velikonoční období jakožto příležitost, abych se stáhnul do kláštera, (podstoupil) čtyřicet dní pokání a potom vyšel s rozhodnutím, jak ten problém řešit," uvedl Schwarzenberg na dotaz, jak hodnotí dosavadní postup ODS v Bémově kauze.

Poznamenal ale, že nechce ODS radit a netuší, jak se z problému "vybabrá".

Bůh asi má TOP 09 rád, opáčil Nečas

Nečas zareagoval bonmotem, v němž připomněl styky představitelů TOP 09 s podnikateli, a vyjádření Schwarzenberga dal do souvislosti s jeho prezidentskou kandidaturou.

"Kdybych byl předsedou TOP 09, řekl bych si v tomto předvelikonočním období, že Bůh mě má rád, protože veřejnost zná obsah hovorů mezi pány Bémem a Janouškem, a nezná obsah hovorů například mezi pány Schwarzenbergem a Bakalou či Kalouskem a Hávou," uvedl.

Pozadí Nečasova výroku
Bakala před volbami do Sněmovny v roce 2010 patřil mezi sponzory TOP 09, podpořil ale i ODS a VV. Kalouskův přítel Háva vlastnil zbrojařskou společnost Omnipol, která podle Kalouskových kritiků profitovala z Kalouskova vlivu na ministerstvu obrany.

Bém v pondělí požádal kvůli kauze s odposlechy svých telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem o pozastavení členství v ODS, zůstává ale poslancem. Pět let staré odposlechy ukazují Janouškův vliv na tehdejší dění na magistrátu. Janoušek podle nich spolurozhodoval o prodeji majetku metropole nebo o územním plánu. Obsahem odposlechů telefonátů se zabývá policie.

Bémově rozhodnutí pozastavit členství ve straně předcházela Nečasova výzva, aby tak učinil, nebo se strana začne zabývat jeho vyloučením. Předseda ODS také Bémovi doporučil, aby složil poslanecký mandát. Jeho stanovisko podpořilo grémium strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám