Hlavní obsah

Byl opilý a předváděl se, řekla svědkyně o funkcionáři SPD, který měl posílat Židy do plynu

– Praha

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník se ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 omluvil za to, že v říjnu 2017 ve sněmovní restauraci vulgárně nadával Marii Richterové, bývalé tajemnici někdejší ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD). Stále však odmítá, že by pronášel nenávistné výroky vůči homosexuálům, Romům či Židům, ze kterých ho viní obžaloba.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

Podle Richterové byl Staník značně opilý a řečmi o menšinách se snažil na sebe strhnout pozornost.

"Řekl mi: 'Zastáváš se buzerantů. Ty půjdeš hned za nima'," uvedla Richterová. Na vulgarity si nepamatovala. Staníka v té době neznala, on ji však oslovil celým jménem. Je přesvědčena, že její údaje získal bývalý tajemník SPD z krajně pravicového serveru White Media. "Já jsem pracovala v té době například na projektech, které pomáhaly romským rodinám s oddlužením, on mi však neustále říkal něco o muslimech a homosexuálech," dodala.

Extremistický server White Media byl letos z podnětu Úřadu pro ochranu osobních údajů zablokován. Důvodem bylo zveřejňování neoprávněně získaných osobních údajů.

Staník při prvním soudním jednání loni v prosinci uvedl, že na podzim 2017 slavil ve sněmovní restauraci volební úspěch své strany. To potvrdila i Richterová. "Neustále vykřikoval, že vyhráli volby. Nejdřív jsem si myslela, že je z ANO," prohlásila.

Jeho výroky na adresu menšin podle ní nepůsobily tak, že by chtěl "rozdmýchávat nenávist". Spíš na sebe chtěl strhnout pozornost. Servírky z restaurace, které soud ve čtvrtek také vyslechl, uvedly, že Staníkovy výroky neslyšely. Bar byl podle nich plný, lidé byli hluční a popíjeli alkohol.

Skončil kvůli vytíženosti

Obžaloba viní Staníka z trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Podle státní zástupkyně Zuzany Beňové bývalý tajemník SPD 24. října večer ve Sněmovně například uvedl, že "buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození," a že homosexuálové, Romové a Židé by se měli posílat do plynu.

Hanlivé výroky z úst bývalého tajemníka SPD potvrdili u soudu již dříve někdejší poslanci Marek Černoch a Martin Lank (oba Úsvit). Podle čtvrtečního vyjádření Staníka oba lžou. Na příštím jednání chce soudkyně Helena Králová vyslechnout ve věci ještě poslance SPD Jaroslava Holíka, se kterým byl Staník ve sněmovní restauraci na večeři.

Králová již Staníka na konci loňského července potrestala roční podmínkou s dvouletým odkladem, měl také zaplatit 70 000 korun jako pokutu. Staník však s trestním příkazem nesouhlasil, soudkyně proto musela nařídit hlavní líčení.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem Holíka. V asistentské funkci Staník na přelomu listopadu a prosince 2017 skončil, protože byl podle poslance Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura následně uvedl, že Staník už není členem ani tajemníkem hnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám