Hlavní obsah

Bydlet s dlužníkem na stejné adrese je riziko

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mladoboleslavský žalobce Pavel Málek prověřuje postup exekutorů, kteří letos v dubnu odvezli z rodinného domu Václava H. staršího na Mladoboleslavsku a z jeho firmy část jeho majetku, i když je na to výslovně upozornil a předložil soudní doklad o tom, že je vlastník. Doplatil na to, že jeho syn - dlužník, bydlí na stejné adrese.

Článek

Žalobce z pokynu své nadřízené okresní státní zástupkyně Květy Pivoňkové záležitost přezkoumává, přestože policie odložila trestní oznámení na exekutory.

"Odložení případu policií je pravomocné. Nikdo proti rozhodnutí nepodal stížnost. Případem se přesto zabývám. Umožňuje to trestní řád. Dosud jsem ve věci nerozhodl. Další informace nelze podat," odpověděl Málek minulý týden na dotazy Práva.

Přezkoumání postupu exekutorů státním zastupitelstvím bude důležité. Podle výpovědi poškozeného majitele totiž vnikli letos před Velikonocemi na Popeleční středu do jeho rodinného domu v sedm hodin večer a v době, kdy nebyl doma. Přemohli odpor jeho snachy, která se je snažila do příchodu tchána nevpustit do domu. Nedbali na upozornění, že jediným vlastníkem vybavení domu je tchán a že jí s manželem dům a věci v domě nepatří.

Po vniknutí do domu exekutoři s řidičem začali dům prohledávat. Umožnili však snaše přivolat tchána mobilem.

Opakovaný úder

Exekutoři pokračovali v pročesávání domu, zabavování a nakládání věcí i po příchodu vlastníka domu a movitostí a přes jeho výslovné upozornění, že zabavují jeho majetek, a ne věci jeho syna, kterému soud nařídil splatit dluh 48 tisíc korun. Exekutoři nedbali ani na předložený soudní důkaz o vlastnictví věcí a přítomnost přivolané policejní hlídky, která proti nim nezasáhla.

"O týden později exekutoři udeřili znova. Tentokrát přijeli do sídla mé firmy v době, kdy jsem byl ve Vimperku. Vzali mně 10 pneumatik, dvě jízdní kola a z majetku mé firmy, nikoliv synovy, počítač, dvě křesla, dva mé mobily a 7350 korun na hotovosti, které jsem měl v deskách na svém psacím stole. Nevím, proč z mé firmy, když já nic nedlužím. Majetku v synově firmě se nedotkli," řekl ve středu Právu poškozený. Uvedl, že se s celou záležitostí svěřil žalobkyni Pivoňkové, která mu doporučila podat trestní oznámení na policii.

"Ukradli mé věci a neoprávněně s nimi nakládali. Policie nezasáhla a dala za pravdu exekutorům tím, že případ odložila. Nevím, co dodat," poznamenal rozhořčeně poškozený majitel.

Exekutoři: Asi došlo k pochybení

Na radu Práva jeho syn 21. dubna zaplatil 115 tisíc korun, aby měli od exekutorských nájezdů klid. Exekutoři však ani potom nevrátili vše, co vzali. "Právem doporučenou vylučovací žalobu jsem na radu advokáta nepodal. Věci mi byly ukradeny, a soudy navíc trvají léta," vysvětlil. Upřesnil, že mu zatím exekutoři vydali několik elektrospotřebičů. "Mám podezření, že používali mou tiskárnu, kterou zabavili při prvním nájezdu do mého domu. Pro část věcí jsme museli jet do Prahy," konstatoval poškozený.

Podle některých exekutorů došlo v postupu proti poškozenému k pochybením. "Neměli brát nic, jestliže prokázal, že je vlastníkem věcí. Nesměli používat žádnou ze zabavených věcí. Pokud něco poškodili, pak o tom musí být při vydání věci učiněn zápis," řekl Právu exekutor, který si nepřál být jmenován.

Podle právních expertů je problém majitele domu v tom, že jeho syn jako dlužník bydlel na stejné adrese. "Bydlet na stejné adrese s neplatičem je riziko," konstatoval expert.

Reklama

Výběr článků

Načítám