Hlavní obsah

S Bushem přijede prezidentské "městečko"

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik hodin, které prožije americký prezident George W. Bush na počátku příštího měsíce v České republice, obrátí Prahu vzhůru nohama. Není to nic výjimečného. Děje se tak všude, kam šéf Bílého domu s doprovodem v zahraničí dorazí.

Článek

Bezpečnostní opatření a série omezení, připomínající občas válečný stav, budou i při pobytu Bushe v Praze ze 4. na 5.června tak rozsáhlá, že neujdou nikomu. Ve značné míře připomenou situaci, jež provázela pražský summit NATO v listopadu 2002, kdy Bush přiletěl do Prahy poprvé. Protože vojenské letiště Kbely prý nemůže přijmout obří prezidentský Boeing 747, sahající do výše šestého patra, přistane hlava USA s doprovodem v pondělí vpodvečer na ruzyňském letišti.

:. Asi nejznámější letadlo světa - Air Force One a rozčlenění jeho interiéru. (Foto: Novinky)

Kolona zkříží hlavní tepny

Uzavírky se proto čekají na trase Evropská třída až Vítězné náměstí. Kudy povedou dál, lze ale jen odhadovat, protože zůstává tajemstvím, kde Bush přenocuje. Když před více než čtyřmi lety přijel na alianční summit, čekali fotoreportéři na mnoha místech - mimo jiné i v Lánech.

Nakonec se prezidentovým dočasným domovem stala rezidence velvyslance v Praze-Bubenči. Je možné, že tomu tak bude i tentokrát. Mimochodem, američtí diplomaté ji považují po Paříži za druhou nejhezčí, kterou USA v Evropě mají.

Druhý den však prezidentova cesta povede v každém případě na Pražský hrad, Bush se během dne kromě prezidenta Klause setká i s premiérem Mirkem Topolánkem, šéfem opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem a zúčastní se i konference o lidských právech a demokracii. Americká strana samozřejmě trvá na volné průjezdnosti tras, takže uzavírkám a návazným zácpám se určitě nevyhnou důležité městské tepny.

Secret Service, prezidentova ochranka, zvládá bohatý repertoár triků, jimiž chce zmást případné útočníky. Není žádným tajemstvím, že mezi ně patří falešná kolona, naprosto shodná s tou, v níž cestuje šéf Bílého domu. Vydá se po pečlivě zvolené, avšak falešné trase. To, kudy se prezident ve skutečnosti vydá, ví s předstihem jen několik nejzasvěcenějších. Dokonce se říká, že se nakonec vybírá mezi dvěma trasami, přičemž někdy dojde i na los.

Agenti Secret Service používají při komunikaci kódová označení pro prezidentský pár. Když prezident a první dáma opustí Bílý dům, kódy proniknou do médií. Ví se tudíž, že agenti, kteří v listopadu 1963 v Dallasu neuhlídali Johna Kennedyho, o něm hovořili ve vysílačkách jako o Dragounovi, zatímco Jacquelinu Kennedyovou označovali jako Krajku.

Přípravný tým už je tady

Tradičním prvním "tykadlem" prezidentské návštěvy je přípravný tým, jenž do cílové země přijíždí z USA zpravidla dva týdny předem v počtu zhruba několika desítek specialistů a má hlavní slovo ve všem. V Praze už čile pracuje a celá ambasáda se pak mění v realizační tým návštěvy.

S šéfem Bílého domu přijede několit set osob. Například když Bush mířil v roce 2003 do Londýna, jen agentů tajné služby ho provázelo na 250. Měli sebou i 15 psů. Na cestě na summit NATO v únoru 2005 v Bruselu vzal s sebou padesát poradců, pět vlastních kuchařů a samozřejmě početný mediální doprovod.

Očekává se, že ulicích Prahy se objeví přes deset tisíc policistů a v pohotovosti bude i armáda včetně letectva, které bude gripeny střežit vzdušný prostor. Vypomoci mohou v případě nutnosti i americké stíhačky ze základen v Německu.

Zatím se neví, zda při přípravách došlo s českými úřady i na imunitu členů americké ochranky, jak tomu bylo v Londýně, kde chtěli mít v koloně i minidělo, které prý běžně vozí v prezidentově koloně. Jde o zbraň používanou ve vojenských obrněných vozidlech, která - jak uvedly britské servery - dokáže v případě napadení způsobit velké ztráty na životech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám