Hlavní obsah

Bursík chce jiného kandidáta na ministra než Lužného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Člen předsednictva Strany zelených Dušan Lužný hodlá dál usilovat o funkci ministra školství. Novinářům v úterý řekl, že se nevzdává, protože vnímá silnou podporu Republikové rady Strany zelených i poslaneckého klubu. Předseda strany Martin Bursík ale večer v rádiu Impuls řekl, že se bude snažit Lužného přesvědčit, aby kandidaturu vzdal.

Článek

Řekl, že chápe výhrady premiéra Mirka Topolánka (ODS) k tomu, že Lužný by pokračoval v linii vedení ministerstva, kvůli které byla donucena rezignovat Dana Kuchtová. Lužný byl jejím náměstkem.

Jméno jiného kandidáta by Bursík chtěl zveřejnit do konce příštího týdne.

Lužný chce o funkci usilovat

"Platí, že pokud si to bude Strana zelených přát, jsem připraven funkci ministra přijmout," uvedl odpoledne Lužný.

Lužný je tak dál favoritem na vládní křeslo a to i po pondělní nepříliš úspěšné schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem. Po ní označil své šance stát se ministrem za minimální.

Z Topolánkova projevu prý Lužný usoudil, že o něj premiér nestojí. S premiérem mluvil zhruba 20 minut. Premiér jen potvrdil očekávanou reakci. Již dříve avizoval, že není spokojen s kandidaturou Lužného na post ministra školství.

Spor o následovnictví Kuchtové

To nepřímo naznačil ve svém nedávném prohlášení, když poznamenal, že by raději uvítal na této pozici diskontinuitu než kontinuitu. Narážel tím na skutečnost, že Lužný s bývalou ministryní Danou Kuchtovou (SZ) úzce spolupracoval. Byl jejím náměstkem a právě Kuchtová si přeje, aby funkci po ní převzal.

Slíbil, že při případném vstupu do čela ministerstva učiní změny, které by měly rozptýlit obavy premiéra Topolánka, že povede resort stejným směrem jako Kuchtová.

Ministryně školství Dana Kuchotvá rezignovala na vládní post na počátku října po vleklých sporech kolem čerpání evropských fondů.

Reklama

Související články

Poslanci zelených stojí za Lužným

Kandidát na uvolněné křeslo ministra školství Dušan Lužný (SZ) v pátek na uzavřeném jednání poslaneckého klubu strany prezentoval svou představu vedení...

Výběr článků

Načítám