Hlavní obsah

Budoucnost národa

Novinky, Jiří Hanák

Děti jsou budoucnost národa, říká se. Záleží však na tom, jaké děti a jaké budoucnosti. Možná bychom se nad tím měli zamýšlet a konat, abychom se té budoucnosti později nedivili.

Foto: Petra Machová
Článek

Tlupa jedenáctiletých až patnáctiletých ubodala jednaosmdesátiletou babičku v jejím domě. Sebrala několik stovek, policie mladé vrahy dopadla - a co? Může je jen vrátit do výchovného ústavu pro mladistvé, odkud utekli. Dětští vrazi jsou u nás totiž netrestatelní. Co bude dál? Utečou samozřejmě, kdy si vzpomenou. Okusili už lidskou krev a navíc získali jistotu, že jsou nepotrestatelní. Těžko se dá očekávat, že příští výlet je zavede do kostela ke zpovědi. Mají si snad starší osamělí lidé kupovat pistole a barikádovat se doma? A proč vlastně jen starší a osamělí?

Tato společnost je vůči mladistvým gaunerům pokrytecká. Dokonce ani polepšovnám neříkáme polepšovny, ale výchovné ústavy, abychom citlivé mladé duše neurazili. Opravdu to vypadá tak, jak praví smutná anekdota: mladistvý vrah svých rodičů se u soudu dožaduje polehčující okolnosti, protože je sirotek!

V roce 1993 dva jedenáctiletí spratkové v Liverpoolu s rozmyslem zavraždili dvouleté pachole. Soud je bez rozpaků poslal na patnáct roků do vězení. Jistě to bylo vězení po mladistvé, ale přece jen vězení. Soud tím vydal jasné poselství: beztrestně v Británii nikdo vraždit nebude! Je snad proto Británie nelidská země, šlapající po právech dětí?

Nejsem Herodes, dožadující se krve "neviňátek", které pro pár stovek ubodají babičku. Proč ale nemáme ani jeden pevný pasťák, ano, pasťák je ten pravý výraz, odkud by dětští vrazi nemohli utíkat? Proč nejsme schopni snížit věk trestní odpovědnosti z patnácti o rok, o dva, když děti prokazatelně se vším všudy dospívají daleko dříve než před padesáti lety? Proč tak hbitě z trochu hrubší policejní záplaty na gaunerský pytel děláme policejní brutalitu? Nepředvádíme v televizi a v počítačových hrách, že lidský život je jen takové nic? A v neposlední řadě: Nejsem sice žádné církvi poplatný, ale nevystřídali jsme náboženství vírou ve finanční úspěch, ať to stojí co to stojí?

Dětské vražedné ságy třešnička: dva z vrahů přivezl na místo "akce" jejich otec. Kalkuloval s beztrestností svých ratolestí v případě jejich dopadení? Proč ne, když společnost mu to nabízí. Počítal s majetkovým prospěchem? Možná. Doufám, že alespoň on trestatelný bude, i když "jen" točil volantem.

PRÁVO 1. září 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám