Hlavní obsah

Budeme muset přitvrdit, řekl poslancům Prymula

Novinky, jam

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) během úterní schůze Poslanecké sněmovny naznačil, že by vláda mohla přitvrdit a přijmout, přísnější opatření proti šíření onemocnění covid-19. Lidé totiž podle něj vládní opatření ne vždy dodržují a kontaktů mezi nimi je i přes restrikce příliš mnoho.

Budeme muset přitvrdit, řekl poslancům ministr zdravotnictví Roman PrymulaVideo: psp.cz, ČTK

 
Článek

„Kontaktů mezi lidmi je stále příliš mnoho. Tím je logické, že budeme muset zřejmě představit vládě přísnější opatření,” řekl na plénu Sněmovny Prymula s tím, že někteří lidé opatření úplně nedodržují, a proto se snižuje jejich účinnost. Jaká přísnější opatření by mohla být ve hře, neupřesnil. Ihned po svém vystoupení před poslanci ze sálu odešel.

Prymula: Týden až dva další zpřísňování nebude. Nejvýš roušky venku

Koronavirus

Nákaza podle Prymuly začala výrazněji pronikat do rizikových skupin, zejména mezi seniory. „Kroky by tedy měly vést k tomu, abychom snížili reprodukční číslo, ale i značnou virovou nálož v populaci,” dodal Prymula. Virová nálož je podle něj nyní větší, než se očekávalo.

Ministr očekává, že vrchol druhé vlny koronavirové epidemie nastane zhruba 11. listopadu. „Na vrcholovou kapacitu, kterou už těžko ovlivníme, protože tady je doběh nějakých deseti až 14 dnů, že se dostaneme podle předpokladů se špičkou někdy 11. listopadu,” prohlásil ministr.

Tehdy by podle odhadů mohlo být v nemocnicích zaplněno až 11 tisíc lůžek s kyslíkem. Ve vážném stavu podle Prymuly tehdy bude mezi 1500 až třemi tisíci pacientů.

Největší nápor na nemocnice nastane mezi 3. a 11. listopadem. Vláda je podle Prymuly schopna zajistit 10 až 12 tisíc lůžek, pokud by se tedy naplnily predikce a ve zhruba polovině příštího měsíce leželo v nemocnicích 11 tisíc pacientů, šlo by o hraniční číslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám