Hlavní obsah

Budějovická městská kasa se miliónů za sanaci azbestu asi nedočká

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Českobudějovická městská pokladna se hned tak nedočká šestnácti miliónů korun za sanaci dvojice základních škol na sídlišti Máj, kde se po jejich zateplení loni na podzim vyskytla azbestová mikrovlákna. Po středečním jednání rady města to připustili náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09) i primátor Juraj Thoma (OPB).

Foto: Jiří Falout, Právo

Pracovnice sanační firmy vychází z kontrolovaného pásma v jedné ze škol

Článek

Město má nyní k dispozici dvě analýzy jednu od firmy Foster Bohemia, kterou si nechalo zhotovit samo a druhou od dodavatele stavby akciové společnosti OHL ŽS.

„Advokátní kancelář, na níž se město obrátilo, doporučuje nejdříve se pokusit s dodavatelem domluvit, a nechat si vyhotovit další expertízu týkající se výskytu azbestu,“ konstatoval Calta, neboť obě analýzy operují pouze s předpoklady a nestanovují jasného viníka.

Navíc, jak Calta připomněl, samotná firma Foster Bohemia doporučila městu obrátit se ještě na soudního znalce, který by měl jasně definovat, kdo únik azbestových vláken během rekonstrukce zavinil. Opatrnost v jednání připouští i primátor. Město od okamžiku, kdy má obě zmíněná stanoviska k dispozici, s OHL ŽS nejednalo. Nechce proto předbíhat, co se stane po chystané schůzce.

Všichni se bojí nekonečných soudů

Opozice považuje jednání vedení města za málo razantní. „Od samého počátku, kdy problémy s azbestovými mikrovlákny dostaly na veřejnost, se ukazuje, že současnému vedení radnice jde více o sebe než o děti a učitele. Primátor i náměstek od počátku mlží a nejednají s veřejností otevřeně. Řešení spojené s firmou Foster Bohemia, považují občanští demokraté za předražené a navíc nedostatečné,“ zdůraznil člen kontrolního výboru zastupitelstva Petr Maroš (ODS).  Obává se, že vše skončí nekonečně dlouhým soudním sporem.

Soudní tahanice nevylučuje ani primátor. „Pokud by město do soudního sporu šlo, bude nutné mít soudně znalecký posudek. Půjde o bitvu několika soudních znalců, a pokud se město s dodavatelem nedohodnou smírnou cestou, může trvat spor několik let. Otázka, kdy se část oněch šestnácti miliónů do rozpočtu vrátí, je v tuto chvíli nezodpověditelná,“ řekl Právu Thoma.

Město si nyní nechává prostřednictvím právníka vyhotovit vyzývající dopis, jenž OHL zašle, aby bylo jasně definováno, o čem bude s firmou jednat a za jakých podmínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám