Hlavní obsah

Brusel Dobešovi rozcupoval půlmiliardový projekt i podruhé, ministr to vzdává

Evropská komise zamítla ministerstvu školství projekt na vzdělávání dospělých za půl miliardy korun. Uvedl to deník Insider s tím, že s tímto projektem narazil ministr školství Josef Dobeš (VV) v Bruselu už jednou, když jej chtěl prosadit pod názvem OKNO (Obecné kompetence našim občanům). Hynek Jordán z ministerstva potvrdil, že proti doporučení komise nepůjdou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

"Kvalita projektu, jeho technické zpracování i náplň a potřebnost neodpovídají požadavkům na projekt, který by měl být realizován. Neztrácejte čas úsilím o jeho přepracování," píše podle deníku Insider Evropská komise Dobešovi. Školicí program byl prý navíc předražený.

Ministerstvo školství má s čerpáním eurofondů dlouhodobě problémy. Projekt FINGRAM měl nabídnout 100 000 lidí prezenční vzdělávací kurzy, kde by se poučili o finanční gramotnosti. Původní projekt OKNO, který EK odmítla jako pochybný, měl také vzdělávat občany ve finanční a právní gramotnosti, počítal ale s masivním zapojením médií. V tisku se také spekulovalo o tom, že by mohly být zneužity peníze z evropských fondů pro lepší komunikaci s médii před podzimními krajskými volbami.

Podle Jordána z ministerstva ale dál pracují na dalších projektech z kategorie takzvaných individuálních národních projektů. Těch je přes 30, má na ně jít téměř 6,2 miliardy korun. Jsou určené třeba pro mateřské školy, spolupráci škol a firem nebo vzdělávání prostřednictvím informačních a komunikačních technologií, takzvaný e-learning.

Peníze mají jít z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Ten už dříve kritizovala Evropské komise kvůli vedení projektů a čerpání dotací na ministerstvu. Auditoři komise našli chyby v zadávání veřejných zakázek, bylo proto pozastaveno vyplácení dotací za 1,2 miliardy korun. Hrozí i zastavení celého projektu, z nějž má ČR šanci získat až 53 miliard korun.

Ministr Dobeš proto přislíbil, že do 31. března ministerstvo školství zavede účinná opatření, kterými napraví výtky komise ke spornému čerpání peněz. S úspěšným čerpáním spojil své setrvání ve funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám