Hlavní obsah

Brno ovládla ČSSD, má primátora

Právo, ČTK, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Novým primátorem Brna se stal sociální demokrat Roman Onderka. Volby ve městě sice vyhrála ODS, nakonec ale skončila v opozici. V Brně vládne ČSSD, lidovci, zelení a volební seskupení Brno 2006. Pro Onderku hlasovalo 36 zastupitelů.

Článek

Nový primátor vedl brněnskou ČSSD do říjnových komunálních voleb. V neděli uzavřeli sociální demokraté koaliční smlouvu o spolupráci na brněnské radnici se Stranou zelených, KDU-ČSL a volebním seskupením Brno 2006. ODS tak poprvé od sametové revoluce skončila v Brně v opozici, spolu s KSČM.

Prvním náměstkem primátora se stala lídryně lidovců Barbora Javorová a technickým náměstkem sociální demokrat Ladislav Macek.

Podle koaliční dohody by měli sociální demokraté kromě křesla primátora získat celkem dva náměstky, Straně zelených má připadnout křeslo náměstka primátora a radního, KDU-ČSL bude mít náměstka primátora a radního a Brno 2006 obsadí dvě křesla radních.

Třetím náměstkem primátora města Brna zvolili zastupitelé Olivera Pospíšila (ČSSD), který bude mít na starosti majetkové otázky města. Uvolněným členem rady pro strategický rozvoj města se stal Martin Ander ze Strany zelených. Podle informací z koalice se jeho funkce změní po reorganizaci magistrátu na post náměstka primátora. Reorganizace se uskuteční do konce roku.

Koalice také rozhodla o zřízení nové uvolněné funkce předsedy dopravní komise, který se bude na plný úvazek věnovat dopravní strategii města. To se ale nelíbí ODS. "Nikdy není dost uvolněných míst, to chápu, ale toto je skoro provokativní," kritizoval rozhodnutí lídr občanských demokratů Karel Hledík. "Oblast dopravy je důležitá, nejen kvůli železničnímu uzlu, ale také kvůli R43 a velkému městskému okruhu," oponoval Onderka.

Jednání zastupitelstva od rána provázejí spory a obstrukce, zastupitelé se nemohli dohodnout ani na způsobu volby. ODS chtěla tajné hlasování, koalice ale prosadila veřejnou volbu aklamací.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozhodnuto. ODS v Brně skončila v opozici

Koaliční smlouvu o spolupráci na brněnské radnici v nadcházejícím čtyřletém volebním období podepsali v neděli před 21. hodinou představitelé ČSSD, Strany...

Výběr článků

Načítám