Hlavní obsah

Brno by mohlo mít nový stadion, stál by dvě miliardy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Více jak třicet tisíc lidí dorazilo minulou sobotu na rozlučku fotbalisty Petra Švancary na brněnský legendární stadion Za Lužánkami. Zchátralý kolos by podle vedení města už dál neměl být jen němým mementem zašlé slávy brněnského fotbalu. Radní ho chtějí pronajmout pro sportovní aktivity mládeže. Ozvali se i investoři, kteří by měli zájem o výstavbu nového stadionu za dvě miliardy korun.

Brněnský fotbalový stadión Za LužánkamiVideo: Novinky

 
Článek

Ochozy i hrací plocha zarostlé náletovými dřevinami. Tak vypadal stadion, na kterém se hrálo poslední ligové utkání 30. září 2001, před tím, než si Švancara umínil, že zde uspořádá svojí rozlučku.

Stovkám nadšenců pracujících bez nároku na jakoukoli odměnu se ale podařilo nevídané - stadion upravili do té míry, že se na něm skutečně exhibiční utkání mohlo odehrát. [celá zpráva]

Žádný další les

Podle brněnského primátora Petra Vokřála (ANO), který sám při rozlučce vyběhl na trávník, by se nemělo už znovu dopustit, aby stadion zarostl lesem. Radní proto na svém zasedání na konci června rozhodli o tom, že stadion by mohlo město pronajmout zejména pro sportovní aktivity dětí a mládeže.

„V současnosti chceme stadion pronajmout či zapůjčit subjektům, které ho mohou využít pro některé sportovní či kulturní aktivity při respektování všech bezpečnostních hledisek. Zároveň chceme iniciovat proces demolice nejrizikovější části objektu a tím si postupně připravovat půdu pro zahájení výstavby nového stadionu,“ konstatoval Vokřál.

Vyloučená přitom není ani další velkolepá akce, a sice venkovní utkání hokejové Komety.

Brnu už se také ozvalo několik investorů, kteří by měli zájem postavit nový stadion s kapacitou až třicet tisíc míst na místě současného svatostánku. Cena nového sportoviště by se mohla vyšplhat až na dvě miliardy korun.

Anketa

Mělo by Brno nechat za Lužánkami postavit nový prvoligový stadion?
Ano
80,4 %
Ne
9 %
Je mi to jedno
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4380 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám