Hlavní obsah

Brněnské plytké moře ozdobilo Moravák o měsíc dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po několikaměsíční přestávce je od pondělí opět v provozu fontána na Moravském náměstí, která si rychle našla přezdívku „moravské moře“. K napuštění plytké vodní plochy, která slouží v horkých dnech i jako brouzdaliště, došlo letos o téměř měsíc dříve než obvykle.

Foto: Archiv Brno-střed, Novinky

Kašna na Moravském náměstí v Brně dostala vodu o měsíc dřív.

Článek

Fontána tvoří jednu z hlavních dominant parku na Moravském náměstí Brňany nazývaném Moravák a patří mezi oblíbené návštěvnické atrakce.

„Kašnu obvykle napouštíme až v květnu. Letos jsme ji spustili už v dubnu, protože nám to umožňuje počasí a také jsme vyhověli přání veřejnosti. Fontánu je možné naprogramovat podle teploty vzduchu. Dokáže vytvořit vodní jezero, má řadu větších a menších trysek, vodní mlhu pro osvěžení v parných dnech a večer díky podsvětlení hladiny vytváří krásnou atmosféru,“ sdělil Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed, jež má park ve správě.

Foto: Archiv Brno-střed, Novinky

Kašna na Moravském náměstí v Brně si rychle získala oblibu i díky variantám, které její technologie umožňuje.

Před samotným spuštěním kašny, která pojme až čtyřicet metrů krychlových vody, proběhla údržba. Pracovníci čistili například povrchy nebo vodní trysky. Počítá se s tím, že kašna bude v provozu až do podzimu.

V zimě pak na místě vodního prvku opět vyroste kluziště, které bude součástí vánočních trhů. „Pracovníci připravovali pro návštěvníky nejen kašnu, ale i celý park na Moravském náměstí. Ošetřili trávníky, dosadili rostliny nebo pečovali o mobiliář včetně kruhovité lavice,“ doplnil mluvčí radnice Michal Šťastný.

Příroda je rozjetá. Na Šumavě za chvíli pokvetou vzácné orchideje

Domácí

Reklama

Související témata:
Veřejná zeleň

Výběr článků

Načítám