Hlavní obsah

Vystrčil: Cichanouská je pro mě prezidentkou Běloruska

Praha
Aktualizováno

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil vůdkyni běloruské opozice Svjatlanu Cichanouskou za skutečně zvolenou prezidentku Běloruska. Horní komora ji tak přijala. S političkou, která je režimem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka trestně stíhána, se sešel v pondělí.

TK představitelky běloruské opozice Svjatlany Cichanouské po setkání s předsedou Senátu Milošem VystrčilemVideo: ČTK

 
Článek

„Volby v Bělorusku byly nesvobodné, neférové, nespravedlivé a protiprávní. Po volbách byl Lukašenko inaugurován jako prezident Běloruska,” sdělil v pondělí šéf Senátu Vystrčil.

„To, že Senát Parlamentu České republiky pozval jako hlavního představitele Běloruska Svjatlanu Cichanouskou, si vykládám tak, že Senát i já považujeme osobně za zvoleného prezidenta (president-elect - pozn. red.) Běloruska Svjatlanu Cichanouskou,” doplnil.

Zadržený Pratasevič v slzách přiznal respekt k Lukašenkovi, ruce měl zraněné

Evropa

Ta v pondělí uvedla, že režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka je teroristický. Stupňuje represe, je nutné ho zastavit. „Režim má jako rukojmí devět milionů Bělorusů a každý den je terorizuje,” řekla.

Česká republika by pak měla být podle ní důsledná v postupu proti nezákonnému režimu Lukašenka a podpořit další sankce proti jeho činitelům.

Běloruská opoziční politička přijela do Česka na pozvání Vystrčila. V úterý se Cichanouská sejde také s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO), ve středu s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Ve stejný den pak v rámci schůze horní komory parlamentu vystoupí s projevem.

S ohledem na bezpečnostní rizika nebyl kompletní program Cichanouské v ČR zveřejněn.

Cichanouská je v Česku

Domácí

Běloruská politička je ve své zemi stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci. Konkrétním důvodem má být to, že z iniciativy Cichanouské běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí od tří do pěti let odnětí svobody.

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti dlouholetému běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi.

Cichanouská se setká s Babišem i Zemanem

Domácí

Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Nedlouho po prezidentských volbách Cichanouská odjela do zahraničí, aby se vyhnula zatčení. Našla azyl v Litvě, navštívila Polsko a Německo, kde se sešla s předsedy vlád obou zemí. Usiluje o vypsání nových prezidentských voleb v Bělorusku. Lukašenko podle ní ztratil legitimitu mimo jiné násilným potlačováním pokojných protirežimních demonstrací.

Reklama

Výběr článků

Načítám