Hlavní obsah

Tisková konference premiéra Babiše a ministra Vojtěcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda v pátek schválila zvýšení minimální mzdy pro příští rok o 1000 korun či nákup kapaliny AdBlue do zásob státu. Jednat má rovněž o změnách koronavirových opatření či návrhu na zavedení hromadných žalob v reakci mimo jiné na ukončení činnosti energetické skupiny Bohemia Energy. Brífink byl původně naplánovaný na 9:00, jednání se ale protahuje, odhaduje se, že ministři vystoupí zhruba v 10:30. Novinky nabídnou živý přenos.

TK po jednání vlády 5.11.2021 Video: ČTK

 
Článek

Minimální mzda se od ledna zvýší o 1000 korun ačkoliv ministerstvo práce a sociálních věcí navrhovalo vyšší částku.

Minimální mzda od ledna vzroste o 1000 Kč

Ekonomika

Zaměstnavatelé a odboráři se na částce neshodli. Podnikatelé by zvýšili minimální výdělek o inflaci, odbory jsou pro vyšší růst. Mimořádný růst normativních nákladů na bydlení má podle MPSV od ledna reagovat na zdražování energií.

Kabinet rovněž schválil nákup kapaliny AdBlue do skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Zásoba by měla pokrýt tříměsíční potřeby složek integrovaného záchranného systému.

Koronavirová opatření

Podle návrhu ministerstva zdravotnictví by se od 22. listopadu na hromadných akcích nad 1000 osob neměly uznávat antigenní testy na covid-19, jen testy PCR, případně potvrzení o prodělané nákaze nebo očkování. Podobné podmínky jako pro ostatní služby, tedy systém O-T-N, zavede kabinet také pro vleky a lanovky.

Na akci jen s PCR testem, antigen nestačí, navrhuje zpřísnění opatření Vojtěch

Domácí

Ministerstvo spravedlnosti předkládá návrh o hromadném řízení ve zcela totožném znění, v jakém ho kabinet již jednou schválil. Vláda by měla návrh předložit nové Sněmovně, v uplynulém funkčním období tento institut nestihla v Parlamentu prosadit.

Kabinet by mohl projednávat i žádost směřující Evropské komisi o zvýšení ročního limitu obratu, jehož překročením vzniká podnikateli povinnost platit daň z přidané hodnoty (DPH), z jednoho milionu na dva miliony korun.

V Česku mají přibýt stovky kilometrů placených silnic

Ekonomika

Na programu je i materiál, podle kterého by se v příštím roce rozšířil mýtný systém o dalších téměř 450 kilometrů. Vedle nových úseků dálnic se stát chystá zpoplatnit i více než 380 kilometrů silnic první třídy.

Jednat se bude ještě o rozpočtu Státního fondu životního prostředí a Státního zemědělského intervenčního fondu na příští rok. Na programu je i tzv. systemizace, podle které by mělo ve státní správě na začátku roku přibýt 12 míst.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se u hromadných akcí neuznávaly antigenní testy, ale jen PCR testy?
Ano
63,1 %
Ne
36,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17987 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám