Hlavní obsah

Kuleba: Ukrajina je v konečné fázi výběru nového velvyslance v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina je v konečné fázi výběrového procesu nového velvyslance v Česku, existuje několik kandidátů. Po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) to novinářům řekl šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Na společném brífinku, který Novinky nabídly živě, ministr Lipavský zase poděkoval ukrajinské armádě za bezpečnostní štít, který svým odporem poskytuje i nám.

Živě: TK ukrajinského ministra zahraničí Dmytra KulebyVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

„Ukrajina je v konečné fázi výběrového procesu nového velvyslance v Česku, existuje několik kandidátů,“ potvrdil na dotaz novinářů při návštěvě České republiky Kuleba.

Uvedl také, že během posledního roku a půl se staly ukrajinsko-české vztahy dynamické a intenzivní. „Budeme velmi rádi, když české společnosti přijedou na Ukrajinu a budou se podílet na obnově země,“ řekl.

S Lipavským dál podle jeho slov mluvil o spolupráci v oblasti bezpečnosti. „Mluvili jsme o NATO a Evropské unii,“ nastínil.

Kuleba: Je potřeba posílit pomoc Ukrajině

Domácí

Prohlásil také, že role České republiky je nepostradatelná. „Děkuji vládě, prezidentovi, parlamentu a občanům za to, že stojí při Ukrajině v těchto těžkých časech,“ uvedl.

Lipavský poděkoval za bezpečnostní štít

Lipavský se ve svém projevu po společném jednání věnoval mimo jiné ukrajinské armádě. „Chci poděkovat za bezpečnostní štít, který svým statečným odporem poskytují i nám, odvaha vašeho národa zasluhuje hluboký respekt,“ uvedl na úvod Lipavský.

Jedním dechem poděkoval i Čechům a českým firmám za vlnu solidarity. „Ujistil jsem také pana ministra, že naše podpora Ukrajiny bude pokračovat, dokud země nezvítězí,“ prohlásil.

Pokračoval tím, že není možné vyměnit mír za jakoukoli část území Ukrajiny.

„Jedinou obranou před ruským imperialismem je podpora přijetí Ukrajiny do EU a NATO,“ řekl. Zdůraznil nicméně, že Ukrajina musí splnit nezbytné podmínky pro vstup, a tedy provést příslušné reformy.

„Sláva Ukrajině,“ uzavřel svůj projev.

Ministři Lipavský a Kuleba na bilaterálním jednání hovořili o pokračující české podpoře Ukrajiny, která od loňského února čelí ruské agresi, a česko-ukrajinské spolupráci, včetně přípravy Fóra pro Ukrajinu a parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy letos v říjnu v Česku.

Už začátkem července v Praze jednal s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V pondělí přijede do Česka Kuleba

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám