Hlavní obsah

Březina zastupuje Prahu ve firmách, ačkoliv mu to zákon zapovídá

Právo, Novinky, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD), který ze své pozice zastupuje město ve dvou společnostech, byl do jejich statutárních orgánů zvolen v rozporu se zákonem. V minulosti totiž figuroval v orgánech dvou společností, které zkrachovaly a zákon následné působení v dalších firmách po určitou dobu neumožňuje. Březina s tímto právním výkladem nesouhlasí. Informaci přinesl server Ihned.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Článek

Březina nyní zastupuje zájmy města v Dopravním podniku hl. m. Prahy a společnosti Rencar. V minulosti však figuroval i ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly.

Na to však pamatuje Obchodní zákoník v paragrafu 38l. Ten působení v orgánech dalších firem zapovídá ještě tři roky po skončení konkursu. Výjimku mohou povolit pouze akcionáři, kteří ji dvoutřetinovou většinou na valné hromadě schválí.

Co říká obchodní zákoník v § 38l
"Statutárním orgánem, členem statutárního nebo jiného orgánu právnické osoby, která je podnikatelem, nemůže být ten, kdo vykonával kteroukoli ze srovnatelných funkcí v právnické osobě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs. Totéž platí, byl-li insolvenční návrh podaný proti takové právnické osobě zamítnut pro nedostatek majetku."
Zdroj: Portál veřejné správy České republiky

Nic jsem neporušil, tvrdí Březina

Březina Právu řekl, že má k dispozici právní výklad, že zákon neporušil. "Mám právní výklad, že jsem nic neporušil," uvedl Březina.

Server se opírá o tvrzení právníků, kteří s Březinovým výkladem nesouhlasí a upozorňují, že pokud není valnou hromadou schválena výjimka, která je součástí zápisu vedeném ve veřejné sbírce listin, může jít o zkreslování údajů o stavu hospodaření, což je trestné.

Reklama

Výběr článků

Načítám