Hlavní obsah

Boží Dar našel nájemce Klínovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava plánované rozsáhlé renovace památkově chráněného komplexu historických budov na nejvyšším vrcholu Krušných hor Klínovci (1244 m) se posune o pořádný kus dál. Zastupitelé města Božího Daru, jehož je areál majetkem, totiž na svém pondělním jednání rozhodli o pronájmu bývalého hotelu a restaurace se zázemím na pětadvacet let dceřiné těžařské společnosti SUAS GROUP Windsor Spa hotel.

Někdejší památkově chráněný historický hotelový komplex na Klínovci (1244 m) v Krušných horách má zprovoznit a provozovat Sokolovská uhelnáVideo: Právo

 
Článek

Společně teď začnou připravovat projektovou dokumentaci, aby práce mohly začít co nejdříve a v roce 2028 začal areál opět sloužit veřejnosti.

„Zastupitelstvo města pronájem budov na vrcholu Klínovce odsouhlasilo jednomyslně sedmi hlasy,“ uvedl pro Novinky božídarský starosta Jan Horník (STAN) s tím, že společnost Windsor Spa hotel byl jedinou přihlášenou společností do výběrového řízení.

Vybraná společnost, která před nedávnem převzala v Karlových Varech provoz někdejších Lázní III, podle starosty také splnila základní podmínku, kterou je roční nájemné zhruba 4,2 milionu korun. Nájemní smlouva má být uzavřena dvacet pět let.

Všechno špatně. Soud zrušil kolaudaci rozšíření skiareálu Klínovec

Domácí

Obnova budov na vrcholu Klínovce byla zařazena mezi jedenáct prioritních projektů v kraji, který má získat podporu evropské dotace na spravedlivou transformaci zanedbaného regionu v objemu 420 milionů korun.

To je zhruba 85 % uznatelných nákladů na realizaci záměru, na němž se má město Boží Dar podílet dalšími zhruba 63 miliony korun.

Jak uvedl Horník, město má k záměru připravený harmonogram, podle kterého by teď měla vznikat za vzájemné spolupráce s nájemcem projektová dokumentace.

Starosta předpokládá, že na jaře příštího roku by měla být definitivně potvrzena možnost čerpání evropské dotace Státním fondem životního prostředí. Souběžně s tím by měl běžet tendr na projektanta a následně práce na projektu.

V polovině příštího roku by mohlo mít město k dispozici i stavební povolení, když půjde vše hladce. „Do konce roku 2027 očekáváme, že bude dokončena hrubá stavba,“ uvedl Horník.

Práce nebudou probíhat jednoduše v klimatických podmínkách v nadmořské výšce 1244 metrů. „Předpokládám, že v roce 2028 by mohl objekt opětovně sloužit veřejnosti,“ dodal starosta.

Foto: Právo

Klínovec

„Hotel Klínovec a okolí tvoří jedinečný celek a je symbolickou dominantou nejvyššího vrcholu Krušných hor. Budova dlouhodobě chátrá a nevyužité zůstává i její okolí,“ uvedl předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP Pavel Tomek.

„Osud tohoto místa nám rozhodně není lhostejný a věříme, že se městu Boží Dar podaří dotáhnout do úspěšného konce proces získání dotace na obnovu hotelu a okolí v rámci operačního programu spravedlivá transformace,“ pokračoval.

„Na území Krušných hor by se měl cestovní ruch rozvíjet udržitelnou cestou a citlivě, s ohledem na potřeby místních obyvatel,“ dodal Tomek.

Horský hotel Klínovec by se v budoucnu měl stát podle konceptu předloženého společností Windsor Spa Hotel moderním zařízením s rozmanitou nabídkou služeb pro návštěvníky okolních skiareálů, cyklisty, turisty, rodiny s dětmi i pro aktivní seniory.

„Dokážeme samozřejmě vytvořit energeticky úsporné řešení provozu hotelu včetně takzvaných smart řešení, která zajistí udržitelný chod celého komplexu v souladu s nároky na ochranu životního prostředí,“ podotkl předseda dozorčí rady.

„Provoz hotelu však musí být také ekonomicky udržitelný po celou dobu trvání nájemní smlouvy s platností pětadvacet let,“ uzavřel Tomek.

V Krušných horách chumelilo

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám