Hlavní obsah

Bouřky utichnou, příští týden dorazí tropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr pracovního týdne doprovodí podobně jako v předchozích dnech četné bouřky, které zejména ve čtvrtek budou na západě a jihozápadě republiky velmi silné. V pátek a o víkendu si užijeme příjemné počasí s minimem oblačnosti, které v příštím týdnu vystřídají tropy. Odpolední maxima budu stoupat až k 32 stupňům Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Ve čtvrtek se musíme opět připravit na četné bouřky, které se v průběhu dne začnou vytvářet zejména v západních oblastech republiky. Odpolední maxima vystoupají na 22 až 26 stupňů.

V pátek budou na jihu a jihozápadě zpočátku dne doznívat bouřky. Na většině území by nicméně mělo převládat polojasno, na východě může být obloha zcela prosta oblačnosti. Ráno teploty poklesnou na 15 až 11 stupňů, přes den vystoupají na 20 až 24 stupňů. Na jihozápadě bude kvůli zvětšené oblačnosti pouze kolem 18 stupňů.

„V sobotu již bude převládat polojasno. Ojediněle se mohou objevovat bouřky či přeháňky, a to zejména na Moravě a ve Slezsku. Ráno teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, odpoledne se dostanou na 22 až 26 stupňů,” popsala Honsová.

Velmi podobné počasí nabídne i neděle. Počasí s minimem oblačnosti mohou narušovat ojedinělé bouřky, které však budou doménou především horských oblastí. Ranní minima zůstanou mezi 14 a 10 stupni, odpoledne teploty vystoupají na 23 až 27 stupňů.

Na závěr měsíce tropy

V úvodu příštího týdne bude pokračovat převládající jasno či polojasno. Bouřky se budou vytvářet z tepla, neboť odpolední maxima budou v pondělí stoupat na 26 až 30 stupňů. Stejná situace bude i v úterý. Od středy by se měly teploty dostávat až k 32 stupňům.

„Takovýto tropický závěr května jsme naposledy zažili v roce 2005,” připomněla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám