Hlavní obsah

Bouřky řádily hlavně na jihu a západě Čech

• Aktualizováno
Novinky, ch, alt, jas

Popadané stromy a zaplavené sklepy museli přes noc řešit hasiči především na jihu a západě Čech. V jiných místech země nebyly bouřky a deště tak vydatné, případně je nedoprovázel tak silný vítr. Na jihu Čech zaznamenali meteorologové v úterý odpoledne teplotní rekord.

Článek

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli v noci na úterý kvůli bouřce a silnému větru k více než 180 případům. "Odstraňovali polámané stromy a větve, čerpali vodu ze zatopených sklepů, garáží a komunikací a zprůchodňovali zanesené kanály. Nejvíce práce měli kolem půlnoci a v Jihočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji," sdělil mluvčí generální ředitelství hasičů Petr Kopáček.

Vítr a přívalový déšť nezpůsobily škodu na větším území státu, ale jen lokálně. Například na Moravě hasiči prakticky nemuseli zasahoval. Podle něj páteční bouře hasičům přidělala podstatně více práce, zasahovali u více než 600 případů. A loni v březnu vyjely po vichřici Emma hasičské jednotky k 3138 mimořádným událostem.

Padl i teplotní rekord

V Českých Budějovicích padl v úterý odpoledne teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili 30,5 stupně Celsia, čímž bylo o sedm desetin stupně překonáno dosavadní maximum z roku 2007.

V následných bouřkách spadlo nejvíce srážek na Modravě a Filipově Huti, konkrétně 50 milimetrů. Vítr nejsilněji foukal v Temelíně, kde byla zaznamenána rychlost 97 kilometrů v hodině.

Tisíce lidí byly bez proudu

Na jihu Čech byly po noční bouřce tisíce lidí bez proudu, protože na pěti místech bouřka poškodila vedení vysokého napětí. Nejdelší výpadek byl na Lipensku, nejvážnější u obce Želnava. Bez proudu byla i místa u Frymburka, Vyššího Brodu a Dolního Dvořiště. Půl hodiny bez elektřiny byl i třicetitisícový Písek. 

"V současné době jsou bez proudu  jen jednotlivé rekreační objekty na Lipensku, obnoveny budou během dopoledne," řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Blesk zapálil chatu

Blesky působily škody i v Západočeském kraji. V  Lštění na Domažlicku zapálil jeden z nich chatu.

Hasiči v kraji vyjížděli do půlnoci celkem k 62 událostem, na rozdíl od jihu Čech to bylo většinou k čerpání vody ze sklepů. Metr vody se dostal například do jídelny ve fakultní nemocnici v Plzni. Podle mluvčí krajských hasičů Aleny Marešové ji odčerpávali tři hodiny.

Problémy mají i vlaky

Starosti bouřky způsobily Českým drahám, na některých místech spadly troleje, na jiných voda zaplavila trať. V noci, kdy jezdí vlak minimálně, to nepůsobilo problémy, ranní dopravu to ale zkomplikuje.

Mimo provoz jsou nyní úseky Nová Pec - Černý Kříž na trati České Budějovice - Volary, Slapy - Tábor na trati do Bechyně a Františkovy Lázně - Vojtanov na trati do německého Bad Brambachu.

V Lounech evakuovali domy

Už v úterý vpodvečer hasiči evakuovali šest domů v Bítozevsi na Lounsku. Zatopila je voda. [celá zpráva]

Se zatopenými sklepy se potýkali hasiči také v Libereckém kraji.  V úterý večer vyjeli dobrovolní hasiči ze Zákup do obce Velenice, kde přetékající hráz místního rybníka začala zaplavovat rodinný dům. Hasiči rybník odpustili a začali odstraňovat naplaveniny bahna z místní návsi.

Ve středních Čechách rozmary počasí větší škody nenapáchaly. "Bylo to velmi klidné proti tomu, co se předpovídalo," řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. Nejvíce práce měli hasiči na Sedlčansku. Většinou se jednalo o popadané stromy a zatopené sklepy.

Reklama

Výběr článků

Načítám