Hlavní obsah

Bouřka zablokovala vlaky, na Lounsku evakuovali hasiči šest domů

Právo, Novinky, ČTK, vc, alt
Aktualizováno

Nad území České republiky dorazily v úterý odpoledne bouřky a přívalové deště. Během večera se objevovaly jen místy především v jižních a západních Čechách, v noci ale nabraly na síle. Hasiči musí odstraňovat spadlé stromy, které blokují silnice a železniční tratě. Na Lounsku evakuovali před bouřkou obyvatele šesti domů, zaplavila je voda.

Foto: Archiv, Právo

Prudký déšť zaskočil na Václavském náměstí plno lidí.

Článek

První kapky spadly na jihu Čech kolem druhé hodiny, postupně mraky přibyly i na západě a severozápadě země. Kroupy padaly například v Kašperských Horách a v Pocinovicích na Domažlicku, kde poničily střechu jednoho z domů. Voda také zaplavila několik sklepů.

Ve Frymburku na Českokrumlovsku spadl v kempu strom na karavany. Zda byly prázdné, nebo v nich někdo byl, není zatím jasné. Podle mluvčí krajských hasičů Nicole Hovorkové se odstraňují stromy i z několika silnic na Českobudějovicku a Prachaticku.

V Plzni vítr lámal větev stromů a povalil popelnice. "Těch hlášení je tak kolem tří desítek, začala chodit hlavně po 20:30," uvedl operační důstojník krajských hasičů.

V úseku Kaznějov-Třemošná na Plzeňsku stojí železniční doprava. Trať je zavalena naplaveninami. Vlaky mezi Plzní a Žatcem nahradily autobusy.

Čtyři stromy při bouři padly na trať Čimelice - Vráž u Písku, kde musela být po desáté hodině přerušena doprava. "Cestující posledních nočních vlaků přepravily autobusy, v současné době tam podle jízdního řádu žádné vlaky jezdit nemají, takže to dopravu neomezuje," řekla mluvčí drah Kateřina Šubová. Spadlé stromy komplikovaly dopravu také na tratích Písek - Zátiší a Blatno u Jesenice - Petrohrad, mezi stanicemi Heřmaničky a Votice přerušila bouře trakční vedení.  

Hasiči museli evakuovat ohrožené obyvatele

Dobrovolní hasiči v obci Bítozeves - Vidovle na Lounsku museli kvůli bouřce před 21:00 evakuovat několik osob nejméně ze šesti budov. Mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan uvedl, že do nich při silné bouřce vnikla voda. V Bítozevsi mají hasiči vodu hlášenou i na chodbě místního domova důchodců.

V obci Lipno - Drahomyšl na Lounsku zatopila voda dvůr a vnikla do jednoho bytu. Jiní dobrovolní hasiči v Lubenci na Lounsku museli ze silnice uklidit spadlou jabloň. Dále podle Marvana museli v Mašťově na Chomutovsku vyčerpat vodu z jednoho sklepa.

Na Lounsku v asi deseti případech hasiči čerpali vodu z okolí kanálových výpustí nebo je museli pročistit, aby dešťová voda mohla odtéci.  

Postupně dorazí studená fronta

Před příchodem fronty zaznamenali meteorologové na květen nezvykle teplé počasí. V Praze bylo ve tři hodiny odpoledne naměřeno 30,7 stupně Celsia. Rekord pro tento den je z roku 1868 a má hodnotu 31,6 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám