Hlavní obsah

Bouřky udeřily: Desetitisíce domácností bez proudu, zastavená železnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení po bouřkách v noci zastavily nebo omezily provoz na železnici na více než 20 místech. Problémy jsou hlavně v jižních a středních Čechách, většinou na regionálních tratích. U Vraného nad Vltavou je trať zaplavená vodou a bahnem. Bouřky způsobily i rozsáhlé výpadky proudu, ráno byly bez elektřiny desetitisíce domácností. Hasiči hlásí výjezdy k zatopeným sklepům či popadaným stromům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace srážek v noci na čtvrtekVideo: Windy

 
Článek

„Noční přechod silných bouřek má za následek významné komplikace provozu na železnici z důvodu poruch zabezpečovacího zařízení, popadaných stromů a podobně,” uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Firma podle něj průběžně pracuje na zprovozňování tratí.

Blesk zapálil na Plzeňsku rodinný dům

Krimi

Zabezpečovací zařízení mělo výpadek například v Protivíně na Písecku, u Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, Pacově na Pelhřimovsku nebo na trati Ješetice–Střezimíř na Benešovsku. Spadlé stromy zastavily dopravu na středočeských úsecích Kácov–Ledečko a Plaňany–Pečky a také na trati Březnice–Mirovice na pomezí středních a jižních Čech. Aktuální stav lze sledovat na webu správy zde.

Bouřkovou smršť přeruší fádní letní víkend

Počasí

Do stromů vlaky najely mezi Choťovicemi a Převýšovem na pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje, u jihočeské Včelné nebo mezi Úvaly a Českým Brodem u Prahy. Na této koridorové trati zůstal provoz zachován po druhé koleji.

Velké problémy jsou kolem Vraného nad Vltavou. Směrem do Davle je trať odsud zaplavená, ve směru do pražské Zbraslavi zavalená bahnem a kamením.

Po bouřkách stouply Otava, Volyňka i Botič

Domácí

Silné deště způsobily také vzestup hladin některých toků a hasiči měli napilno i kvůli popadaným stromům.

„Silná bouřka pražské hasiče v noci ze středy do čtvrtečního rána zaměstnala u více než třech desítkách případů. Jednalo se o laguny na komunikacích, popadané stromy nebo tekoucí dešťovou vodu do sklepů a bytů. Monitorovali jsme také Botič, který dosáhl na 3 SPA, a uvolnili jeho výpusť na Rašínově nábřeží. Během rána ještě stále zasahujeme, převážně u popadaných stromů,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Rušnou noc měli i středočeští hasiči. „Od včerejší 23. hodiny do dnešní 6. hodiny jsme zasahovali celkem ve 296 případech, z toho 279 tzv. technických pomocí – nejčastěji odstranění stromu padlého přes pozemní komunikaci. Nejhorší situace byla na Benešovsku (88) a Příbramsku (49),“ uvedli na Twitteru.

Bouřky vedly také k rozsáhlému přerušení dodávek elektřiny do domácností. ČEZ v noci evidoval téměř 100 tisíc míst bez proudu a výpadky hlásí i E-ON. Ráno bylo bez proudu zhruba 45 tisíc odběrných míst.

„Z důvodu opravdu velmi silných bouřek, které se prohnaly v noci ze středy na čtvrtek Českou republikou, evidujeme ke čtvrtečnímu ránu 32 poruch na linkách vysokého napětí a zhruba 9900 domácností s omezením dodávek elektrické energie hlavně na jihu Čech. Nejvážnější situace je na Táborsku, v okolí Týna nad Vltavou a na Českokrumlovsku. V noci došlo i ke krátkodobým výpadkům elektrické energie na Písecku z důvodu poruchy na lince velmi vysokého napětí, ale dodávky byly obnoveny už během noci,“ uvedl ráno za EG.D ze skupiny E-ON tiskový mluvčí Roman Šperňák.

Reklama

Výběr článků

Načítám