Hlavní obsah

Bouře v Čechách ničila a zabíjela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Bouře doprovázená prudkými poryvy větru, která zasáhla ve čtvrtek vpodvečer Českou republiku, napáchala miliónové škody, zranila několik lidí a jednoho dokonce usmrtila. Obětí byl spolujezdec muže z Lounska, na jejichž vůz večer u obce Lišany spadl strom. Řidič byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice.

Foto: UNICEF
Článek

Dva muži z okolí Postoloprt na Lounsku vjeli večer za bouřky Škodou Favorit do bažantnice, kde na vůz spadl strom. Spolujezdec zemřel na místě, řidič byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice, uvedl zástupce lounského policejního ředitele Petr Kalista.

"Oběma mladým mužům je mezi dvaceti a třiceti roky. Zda to byli myslivci, nebo z jakého důvodu odbočili do lesního porostu, nevíme. Škoda byla odhadnuta na 100 000 korun," dodal Kalista.

Bouře řádily i v dalších částech republiky. Vichřice u Potůčků v Krušných horách povalila 30 stromů. Jeden strom spadl na prázdný autobus. Nikdo nebyl zraněn. Několik stromů spadlo i na železniční trať mezi Horní Blatnou a Potůčkami. Jejich odklizování trvalo několik hodin.

Na Chomutovsku létaly střechy

Bouře, provázená větrnou smrští a krupobitím napáchala značné škody v Klášterci nad Ohří a v Kadani na Chomutovsku. V Klášterci zranily létající předměty pět lidí. Utrpěli pohmožděniny a tržné rány. Vichřice trvala jen několik minut. Za oběť jí však padlo několik set stromů, strhla střechy z řady objektů a poškodila i zaparkovaná auta. Předběžnou škodu na majetku města, firem i obyvatel odhadla klášterecká policie na 25 miliónů korun.

V Kadani přišly o střechu tři panelové domy, rodinné domky, tenisová hala, jedna základní škola. Spadlá střešní krytina zcela zničila jedno zaparkované auto, druhé vyvázlo s poškozenou přední maskou. Ušetřena nezůstala podle Kulhánka ani radnice, také historickou budovu vítr připravil o střešní tašky.

Řada obcí zůstala bez elektriky

Zhruba 50 obcí na Slánsku zůstalo po večerních a nočních bouřkách bez proudu ještě v pátek dopoledne. Celkem v regionu energetici zaznamenali devět poruch na vysokém napětí a stovky poruch na nízkém. Mluvčí Středočeské energetické společnosti Alena Holubcová ČTK řekla, že firma na odstranění poruch pracuje od čtvrtečního podvečera. Někde budou přes to muset lidé na obnovu dodávky proudu zřejmě čekat až do soboty.

V okolí Kralup nad Vltavou, Neratovic, Třeboradic a Toušeně stromy a větve za silného větru a bouřky poškodily vysoké napětí na 16 místech. Poruchy na nízkém napětí se tam počítají na stovky. Montéři energetiky je odstraní do dnešního oběda. Nejrychleji opravili středočeští energetici poruchy na velmi vysokém napětí, v kraji jich za bouřky vzniklo celkem osm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám