Hlavní obsah

Boskovice ukrajinské Romy odmítly, Kramolín se bojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra by rádo vytipovalo více objektů, než má vybraných doposud, pro ubytování větších skupin ukrajinských Romů, kteří jsou na útěku před válkou. I když vnitro nechce říci, kde přesně již vytipované objekty jsou, z informací, které prosákly, naráží takové záměry na odpor.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

O tomto objektu v Boskovicích se jednalo v souvislosti s ukrajinskými Romy.

Článek

„V tuto chvíli jsou na stole tři objekty, ale v jednáních budeme pokračovat s cílem objektů vytipovat více. Chceme, aby rozložení jejich ubytování bylo rovnoměrné po republice a nemuseli jsme je převážet,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Vnitro opět odmítlo specifikovat, o jakých konkrétních zařízeních momentálně stát jedná. „Do doby, než dané objekty nebudou zasmluvněny a připraveny, je nebudeme potvrzovat. Mohu potvrdit, že jde o Kraj Vysočina a kraj Jihomoravský, ale konkrétní místa ne,“ uvedla mluvčí.

Nevhodný objekt

Zároveň dodala, že úřady obecně na uprchlíky pohlíží podle státní příslušnosti a nezjišťují, jestli jsou z nějaké menšiny.

Prchající ukrajinské Romy ubytoval slovenský pastor v kostele. Narážejí na předsudky, říká

Domácí

Podle dřívějších odhadů je v Česku již okolo dvou tisíc ukrajinských Romů. Podle informací Práva jde o odhady vyplývající z počtu jedinců, kteří dosud prošli zařízeními, a z informací od neziskových organizací.

Centrum pro romské běžence z Ukrajiny nevznikne v jednom z nevyužitých státních objektů v Boskovicích na Blanensku. A to nejen kvůli odporu veřejnosti, ale také z technických důvodů.

Foto: Jana Pechová, Právo

Pěkný rekreační areál v Kramolíně slouží vojákům, dá se prý ale i pronajmout.

„Nejsme xenofobové, ale objekt, o němž se hovořilo v souvislosti se zřízením centra, je k těmto účelům naprosto nevhodný,“ řekl Právu starosta města Jaroslav Dohnálek (ODS). V pondělí budou boskovičtí radní jednat o jeho přeměně na školku.

Středisko mělo vzniknout z areálu někdejší civilní obrany, který později využívali hasiči. Jde o budovu v ulici Svatopluka Čecha. Je deset let nevyužitá.

Nepřišli jsme krást koně, říká ukrajinská Romka

Stalo se

„Ale tam je to úplně prázdné, naprosto vybydlené. Potřebuje to celkovou rekonstrukci, a navíc jsme v podstatě v centru města,“ uvedla důchodkyně Jaroslava Fidlerová, bydlící v těsném sousedství. Kdysi budovu coby brigádnice pomáhala stavět. Podle ní je ideální záměr města zřídit v budově školku.

Boskovice staví na turistickém ruchu. Město jen před pár dny získalo titul historické město roku. „Objekt je na nevhodném místě, potřebuje rekonstrukci, a navíc z něj chceme mít školku, kterou potřebujeme. Proto jsme záměr samozřejmě rozporovali,“ dodal starosta.

Vojenské ubytovací zařízení v chatové oblasti Kramolín nad hrází dalešické přehrady je dalším z míst vytipovaných pro ukrajinské Romy. Areál s kapacitou 45 lidí stojí asi 300 metrů za obcí, na okraji vyhlášené rekreační oblasti.

Obavy mají i chataři

„Bohužel nemáme žádné lepší informace ani po čtvrtku, kdy na schůzi zastupitelů přijel náměstek hejtmana,“ řekl Právu místostarosta obce Tomáš Vostál.

Zastupitelé se podle něj jen znovu dozvěděli, že věc řídí ministerstvo vnitra a že kraj může případné připomínky pouze tlumočit. Připomínkuje se však prý těžko, pokud není známo nic konkrétního. I proto podle něj tu lidé věc vnímají spíše negativně včetně chatové oblasti.

Stát a kraje zatím našly tři objekty vhodné pro ukrajinské Romy

Domácí

„My to tu máme všechno na důvěře, lidi si nechávají věci venku,“ naznačuje asi 40letý muž, že největší obavy mají lidé z krádeží a hluku. Chatky nejsou oplocené, venku čekají na sezonu vzorně naštípané hranice dřeva, nejrůznější kempinkové vybavení a pod plachtou je vidět i motorový člun.

„Když je to vojáků, tak by tu mohli zajistit aspoň hlídání,“ dumá chatař.

Jsou však i tací, kteří se případných nových obyvatel v místě nebojí. „Jestli jsou to opravdu uprchlíci před válkou, tak s tím problém nemám,“ řekl Právu mladší muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám