Hlavní obsah

Bojujte s ČSSD a ne s TOP 09, vzkázal Topolánek svému nástupci

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro Právo, který vyjde v sobotu, vyzval občanské demokraty k odstranění mýtu o „nutnosti bojovat s TOP 09“. Podle Topolánka musí největším soupeřem ODS zůstat ČSSD. Jinak podle něj hrozí, že se hegemonem na pravici stane právě TOP 09. Možná i proto, že Kalouska považuje za "jediného chlapa" v české politice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) pak Topolánek vybídl, aby k sobě nalezli cestu.

„Jde o mýtus o jakési poznané nutnosti bojovat s TOP 09,“ řekl Topolánek Právu s tím, že je třeba, aby ODS tento mýtus odstranila. „Největším soupeřem ODS musí zůstat ČSSD. Pokud se stane, a v některých komentářích už to zaznělo, že ČSSD označí za svého největšího soupeře TOP 09, tak ODS nebude pro pravicové voliče tím, kdo zastaví nástup levice. Voliči pak přejdou k TOP 09. Takový trend vidím jako smrtící,“ varoval Topolánek.

Kalousek? Na současné politické scéně je to jediný chlap.
Mirek Topolánek

Emoce ve vládní koalici v posledních dnech zvyšují spory mezi Nečasem a Kalouskem například kvůli povodňové dani nebo státnímu tajemníkovi pro EU. Topolánek míní, že ze vztahu obou politiků je cítit právě nervozita ODS z TOP 09.[celá zpráva]

„Je to jediný chlap“

„Pokud Nečas s Kalouskem k sobě najdou cestu a začnou si věřit, že slovo, které si dají, platí a že ho nebudou vzájemně zneužívat, tak to bude fungovat. Do té doby je to souboj, který zaměstnává je samotné, vládu, naprosto falešně i veřejnost a média a svým způsobem odvádí pozornost od skutečných problémů. Před tím bych varoval,“ řekl Topolánek, k jehož nejbližším politickým přátelům patřil právě ministr financí jeho i Nečasovy vlády.

V souvislosti s Nečasem a Kalouskem hovořil expředseda ODS i o důležitosti partnerského vztahu v politice i mezi těmi, kdo spolu soupeří.

„Musí být zachovávána určitá psaná a nepsaná pravidla. S Jiřím Paroubkem jsem strávil možná stovky hodin. Vadila mi jediná věc, že dokázal změnit názor, posunout nebo porušit slovo, které jsme si dali,“ uvedl jako příklad Topolánek.

Bývalý premiér v rozhovoru hovoří o svém vztahu s Kalouskem, který byl ministrem financí také v jeho vládě. „Pravda je, že jsme museli všechny věci prohádat. Pak jsme si na to plácli. A na co jsme si večer plácli, to platilo ještě i ráno. Platilo to navždy,“ prozradil Topolánek, podle kterého není Kalousek jednoduchý politický partner.

Ministrovi financí přitom vrátil zastání, které měl pro Topolánka po jeho pádu. Expremiér Kalouska v rozhovoru označil za nejtalentovanějšího politika v ČR. „Na současné politické scéně je to jediný chlap,“ dodal Topolánek.

Reklama

Související články

Topolánek bude přednášet na vysoké škole

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek bude od září externě přednášet na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze. Uvedl to časopis Týden. Podle něj...

Výběr článků

Načítám