Hlavní obsah

Boj o vedení ČSSD: Gross porazil Škromacha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dosud úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross v sobotu odpoledne obhájil svůj trůn a stal se řádným šéfem sociální demokracie. V hlasování 600 delegátů brněnského sjezdu porazil podle již oficiálních výsledků svého vyzyvatele Zdeňka Škromacha v poměru 291:203 hlasů. Šéf lidovců Miroslav Kalousek reagoval slovy, že výsledek bere na vědomí.

Článek

Pro Grosse tak hlasovalo necelých 53 procent hlasujících. Pro zvolení byla nutná nadpoloviční většina. Gross ještě před hlasováním řekl, že pokud nezvítězí v prvním kole, do druhého již nepůjde.

Gross po zvolení řekl, že přijímá odpovědnost za výsledky příštích voleb do Poslanecké sněmovny. Současně uvedl, že nehodlá ustoupit tlaku lidovců a je odhodlán dovést svoji vládu do konce volebního období.

Škromach, který se neúspěšně pokusil získat alespoň křeslo 1. místopředsedy, nejprve uvedl, že nepovažuje výsledek za fiasko, neboť poměr hlasů byl podle něj velmi těsný. Po druhé prohře však prohlásil, že zváží své další setrvání v Grossově kabinetu. Prvním místopředsedou se stal ministr financí Bohuslav Sobotka, kterého do funkce prosazoval Gross.

Kalousek: jednání po Velikonocích

Sobotka a ministr vnitra František Bublan na zveřejnění výsledků reagovali, že jsou rádi, že budou nadále pracovat pod premiérem Grossem. Exministr zahraničí Jan Kavan míní, že se časem prokáže, že se strana problémů sjezdem nezbavila.

Předseda lidovců, kteří odstarovali kritikou Grosse vládní krizi, Miroslav Kalousek zvolení Grosse pro Novinky komentoval: "Beru to na vědomí jako rozhodnutí suverénní strany, kterou ČSSD je. Platí jedno: my máme od celostátní konference mandát jednat s novým vedením ČSSD, které z tohoto sjezdu vzejde, o dvou varinatách." Více výsledky hlasování ČSSD nechtěl komentovat s tím, že mu to nepřísluší. Zmíněnými variantami je buď odchod Stanislava Grosse z postu premiéra nebo vypsání předčasných voleb.

První kolo koaličního vyjednávání očekává již v příštím týdnu. "Záleží také na koaličním partnerovi," poznamenal Kalousek. Pokud se ani na jedné variantě s ČSSD nedomluví, je připraven opět svolat celostátní konferenci, která by rozhodovala o dalším postupu.

Zvolení Grosse do čela ČSSD je "špatná zpráva pro občany České republiky", komentoval výsledek šéf hlavní opoziční ODS Mirek Topolánek. Zopakoval, že ODS se chystá v úterý iniciovat sněmovní hlasování o nedůvěře současně Grossově vládě.

Škromach chtěl šanci do voleb

Ještě před samotnou volbou se oba kandidáti sjezdu představili se svými projevy. Gross odmítl, že by nebyl levicovým soc. demokratem. "Dělat nějaká laciná teatrální gesta by možná někomu připadalo jako správné. Možná by tomu někdo zatleskal. Ale znamenalo by to, přátelé, že již nikdy v budoucnu nebudeme mít možnost rehabilitovat a obhájit to, co v tuto chvíli je všechno kladeno na mou hlavu," řekl ve svém kandidátském projevu Gross.

"Dovedu si představit, jak předseda Škromach podporuje premiéra Grosse. Neumím si představit, jak předseda Gross podporuje premiéra Grosse," prohlásil Škromach a sklidil potlesk. Škromach řekl, že by jako předseda chtěl stranu vést do voleb. "Pokud neuspějeme v příštích volbách, pak se nebudu ptát, zda mi důvěřujete nebo ne, ale z této funkce odstoupím," dodal vicepremiér.

Ministr Jaroslav Palas navrhl Grossovi, aby ještě zvážil německý model - oddělení funkce premiérské od té předsednické. Gross by měl také podle něj zvážit, zda se pro soc. dem. nestal "vyhořelým palivem".

Gross si přišel mladý

Gross řekl, že nemá problém spolupracovat se Škromachem třeba i ve vládě. Tím vyvrátil předchozí informace, že by po svém vítězství na sjezdu odvolal Škromacha z vládní funkce. Premiér uznal, že je dost důvodů k tomu, aby nebyl zvolen předsedou soc. demokracie. Zdůraznil však, že je stále dost věcí, které může pro ČSSD udělat. ¨

Podle svých slov se pokládal za příliš mladého pro funkce předsedy strany a premiéra, ale musel přijmout výzvu soc. demokracie po nástupu do těchto funkcí loni v létě po pádu Vladimíra Špidly. Gross ostře odmítl nařčení, které zaznělo první sjezdový den, že chce dělat program ODS nalakovaný narůžovo.

Gross řekl, že sociální stát je a musí zůstat ikonou sociální demokracie a že ČSSD je schopna zachovat v ČR model moderního sociálního státu. Vyslovil se pro podporu vzdělání, výzkumu a vědy.

Škromach prohlásil, že ČSSD se musí vyhranit proti ODS jako jasnému politickému protivníkovi, nesmí uvolňovat prostor komunistům a pak se nechat obejmout ODS v budoucí protikomunistické koalici. Vyzval, aby ČSSD komunistům neuhýbala, ale dokázala je z politického spektra vytlačit.

"Nemyslím si, že Kalouska porazíme tím, že potvrdíme Stanislava Grosse ve všech funkcích, to naopak nahrává komunistům," řekl Škromach. Uvedl, že je připraven stranu sjednocovat. Poděkoval s dojetím své ženě, která je delegátkou sjezdu.

Dopoledne promluvili hosté

Dopoledne sjezd projednával organizační záležitosti a také si vyslechl své hosty. Původně sjezd v pátek odhlasoval, že hosté vystoupí v neděli, ale vzhledem k neústupnému postoji zejména šéfa lidovců Kalouska, ČSSD své rozhodnutí změnila. [celá zpráva]

Nyní sjezd volí zbytek vedení, nejdříve prvního místopředsedu, kde znovu zkoušel štěstí Zdeněk Škromach. Okusil ale druhou porážku během jednoho dne, neboť delegáti dali přednost ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Sobotka získal 274 hlasů, Škromach 253.

Anketa

Jak dlouho vydrží vládní koalice v současné podobě?
maximálně dva měsíce
66,4 %
nejvýše do konce roku
3,1 %
do řádných voleb 2006
30,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 491 čtenářů.

Nové vedení ČSSD

:: předseda - Stanislav Gross

:: 1. místopředseda - Bohuslav Sobotka

:: místopředsedové: Martin Starec, Jiří Paroubek, Petr Vícha, Jana Vaňhová

Reklama

Související články

Gross: Mým cílem je porazit ODS

Premiér Stanislav Gross v úvodním projevu při pátečním zahájení velikonočního sjezdu ČSSD v Brně uvedl, že jeho hlavním cílem je porazit ODS v řádném termínu...

Buzková: Zeman se choval jako prase

Vrcholné setkání sociálních demokratů v Brně provází i menší střety některých účastníků. To, že se nemají příliš v lásce, je veřejně známo o Miloši Zemanovi...

Sjezd ČSSD spěje k volbě vedení

Delegáti sjezdu ČSSD ukončili dopolední program, při kterém vyslechli zprávy o činnosti strany i zdravice domácích a zahraničních hostů, včetně šéfa lidovců...

Výběr článků

Načítám