Hlavní obsah

Bobři nedaleko centra Chebu pokáceli jabloň

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Netradiční pohled se naskytl v uplynulých dnech obyvatelům Chebu, když nedaleko centra města na ostrově v řece Ohři pod Americkým mostem uviděli vzrostlou jabloň pokácenou bobry. Ze země zůstal trčet pouze ohlodaný pařez pětimetrového stromu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Na ostrově pod hradem v Chebu ohlodali bobří několik stromů (snímek z 2. prosince).

Článek

„Byly zaznamenány pobytové stopy bobra evropského přímo ve městě Chebu,“ uvedl pro Právo botanik Muzea Cheb Jiří Brabec. „Je to výjimečné tím, že přímo na ostrově v řece Ohři je pokácený strom, což je výrazný pobytový znak,“ pokračoval botanik.

Ten upozornil, že bobr je striktní býložravec. „Nežere žádné ryby, nic takového,“ konstatoval Brabec.

Přes sezónu podle něj spásají zvířata trávu, do stromů se pouštějí pouze na podzim a v zimě. „Dělají to jednak proto, že tráva a vodní rostliny už moc na pasení nejsou, a zároveň si dělají zásobu na zimu,“ podotkl odborník chebského muzea.

Bobři v okolí Chebu? Běžná záležitost

„Berou si horní větve, které si ukládají pod vodu blízko svých nor, tam to zatíží a mají to jako v lednici. Když třeba zamrzne řeka, tak se dostanou pod vodu ze své nory, která má vždycky východ pod vodu,“ popisoval Brabec.

„Díky tomu se dostanou ke své zásobárně, kde si uhryznou kus té své větve, doplavou si zpátky do své nory a tam to v klidu sežerou. Tímto způsobem dokážou přežít jakkoliv tuhou zimu,“ dodal.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Na ostrově pod hradem v Chebu ohlodali bobří několik stromů (snímek z 2. prosince).

Podle Brabce žije v okolí Chebu spousta bobrů. „Ono to v podstatě nic neznamená, protože bobr evropský kolem Chebu žije léta a Chebem musel projít už mnohokrát. Nyní akorát za sebou nechal poměrně výraznou pobytovou stopu,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám