Hlavní obsah

Bobři hryzáním dřeva způsobují vylití řek z koryt

Právo, miv
ROHATEC/ BŘECLAV

Těžké dilema a spor nejspíš čeká ochránce přírody a vodohospodáře. Budou se muset rozhodnout mezi ochranou lidí a bobrů. Povodně naplno odkryly problém, který bobři působí. Ohrožují stabilitu hrází a průtočnost koryt řek.

Článek

V sobotu před polednem například most silnice I/55 z Břeclavi do Uherského Hradiště zatarasily naplaveniny, v nemalé míře obsahující bobry ukousané větve a kmeny. Večer je museli odstranit hasiči s těžkou technikou z Brna.

„Je to dřevo z činnosti bobrů, kteří stromy okusují a voda je pak ze břehů splavuje," potvrdil mluvčí hejtmana Jan Chmelíček. Jihomoravský hejtman Michal Hašek v sobotu navštívil nejproblémovější místa v kraji a neplánovanou zastávku měl právě u hasičů, který v Rohatci zrovna řešili problém před mostem rostoucí bariéry naplavenin.

Na negativní důsledky činnosti bobrů Haška upozornil také starosta Moravského Písku na Hodonínsku Jan Tihlařík (ČSSD). Obec by v případě extrémního rozlití ochránila protipovodňová hráz, ale bobři stejně v okolí ohrožují vodní toky.  

Most mezinárodního silničního tahu u Rohatce na Hodonínsku ohrozila hráz z naplavenin. foto: Právo/Milan Vojtek

Bobři řádí i na Dyji

Řeka Morava není jediným tokem, kde hlodavci řádí. Jinak tomu není ani na Dyji. „Bobři jsou problém. Máme tady dokonce zajímavý případ, kdy bobři žijí kousek pod městem na pravém břehu Dyje a protože ve vodě nemají žádné kmeny, vybíhají z vody přes hráz do lesa. Asi dvacet metrů od jeho kraje jsem viděl okousané stromy, na hrázi je od nich vyšlapaná cestička,“ řekl vedoucí břeclavského závodu Povodí Moravy Ladislav Vágner. Zrovna Dyje je velmi oblíbeným tokem agresivních hlodavců.

Viditelné stopy po bobrech jsou ale tím nejmenším nebezpečím. Mnohem větší hrozbou jsou neviditelné znaky po jejich působení – narušené hráze. V podzemí si bobři hledají svůj úkryt a způsobují tak sníženou odolnost. „To nikdo neuvidí do doby, než hráz proteče. A pak už je pozdě,“ připouští vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.

Vzhledem k značnému rozšíření chráněných, ale invazivně postupujících hlodavců podél vodních toků, nikdo nemůže odhadnout, jak velkým rizikem pro ochranu před povodněmi bobři jsou. Starostové ale na tuto možnost upozorňují a vodohospodáři riziko také připouští.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám